Klubbat: Riksdagen säger ja till säkerhetszoner

Riksdagen röstar ja till regeringens förslag om säkerhetszoner. Lagändringarna träder i kraft redan om två veckor.

Gunnar Strömmer
har tidigare KU-anmälts för hanteringen av förslaget om visitationszoner – utan
verkan. Nu har förslaget röstats igenom i riksdagen.
Gunnar Strömmer har tidigare KU-anmälts för hanteringen av förslaget om visitationszoner – utan verkan. Nu har förslaget röstats igenom i riksdagen.Foto: Anders Wiklund/TT
Axel Hyttnäs Telin

Tidöförslaget om säkerhetszoner får grönt ljus av riksdagen. Det står klart efter en omröstning på onsdagseftermiddagen, där 151 ledamöter röstade för och 148 emot.

Lagändringarna, som träder i kraft redan den 25 april, innebär bland annat att polisen kommer få större befogenheter att kroppsvisitera personer i ett särskilt geografiskt område.

Förslaget, som står med som en av punkterna i Tidöavtalet, är en del av regeringssamarbetets arbete för att motverka kriminalitet och gängbrottslighet.

Har kritiserats

Förslaget har debatterats flitigt under en längre tid. Oppositionen har kallat förslaget för ”godtyckligt” och ”rättsosäkert”.

Dessutom har flera remissinstanser och delar av oppositionen också uttryckt kritik över hur snabbt regeringen har gått till väga, vilket Altinget har rapporterat om tidigare.

Läs också

Förslaget låg ute på remiss över julen. Alldeles för kort tid, enligt flera remissinstanser och delar av oppositionen.

– Regeringen vill köra snabbspår med kontroversiella lagförslag som handlar om grundläggande fri- och rättigheter, sade MP:s gruppledare Annika Hirvonen i januari.

MP valde även att KU-anmäla justitieminister Gunnar Strömmer (M) för agerandet. Konstitutionsutskottet valde dock att inte kalla Strömmer till utfrågning.

Nämnda personer

Gunnar Strömmer

Justitieminister (M), ledamot i partistyrelsen
Jur. kand (Uppsala uni., 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00