Klart med register över huliganer

IDROTT. Riksdagen har gett klartecken till att polisen får rätt att föra register över de personer som har tillträdesförbud till idrottsarenorna. Därmed blir det lättare att identifiera personer och hindra dem från att komma in på arenan.

Per-Anders Sjögren

De nya reglerna, som bygger på ett lagförslag från alliansregeringen i höstas, träder i kraft den 1 april. Beslutet fattades med en bred majoritet och enbart Vänsterpartiet röstade emot förslaget.

–  Vi löser tyvärr inte problemet med våld på allmänna platser med mer övervakning och registrering, sade Linda Snecker (V) i debatten före beslutet.

 Skyddet för den personliga integriteten väger tyngre och därför är V motståndare till det nya registret. Partiet anser att lagen om tillträdesförbud räcker och att ett register är en oproportionerlig åtgärd.

Men majoriteten delar inte den uppfattningen. Det handlar i detta fall inte om några svåra avvägningar om integriteten, menade Krister Hammarbergh (M).

–Det är möjligt att den som har betett sig så illa att den har fått ett tillträdesförbud kan känna sig kränkt över att en ordningsvakt kan känna igen personen och stoppa denne vid porten. Det kan vara en integritetskränkning, men jag anser den vara högst ursäktlig, sade Hammarbergh.

 

Dokumentation

Portade personer får registreras

En ny lag inrättas som ger Polismyndigheten rätt att föra ett register över dem som har tillträdesförbud, och därmed ska portats från arenorna, på grund av risk för brott och störningar av ordningen. 

Med det nya registret kan arrangörerna identifiera personer med tillträdesförbud och hindra att de kommer in på arenan. Det nya, nationella registret kommer att innehålla personuppgifter, foton och även klubbanknytning.

Idrottsorganisationer kommer inte att på egen hand kunna söka och ta fram uppgifter ur registret. I stället får polisen skicka över de uppgifter som idrottsklubbarna efterfrågar och som behövs för att stoppa personerna. 

Lagen träder i kraft den 1 april i år.

Justitieutskottets betänkande 2014/15:JuU6



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00