Klart med register över huliganer

IDROTT. Riksdagen har gett klartecken till att polisen får rätt att föra register över de personer som har tillträdesförbud till idrottsarenorna. Därmed blir det lättare att identifiera personer och hindra dem från att komma in på arenan.

De nya reglerna, som bygger på ett lagförslag från alliansregeringen i höstas, träder i kraft den 1 april. Beslutet fattades med en bred majoritet och enbart Vänsterpartiet röstade emot förslaget.

–  Vi löser tyvärr inte problemet med våld på allmänna platser med mer övervakning och registrering, sade Linda Snecker (V) i debatten före beslutet.

 Skyddet för den personliga integriteten väger tyngre och därför är V motståndare till det nya registret. Partiet anser att lagen om tillträdesförbud räcker och att ett register är en oproportionerlig åtgärd.

Men majoriteten delar inte den uppfattningen. Det handlar i detta fall inte om några svåra avvägningar om integriteten, menade Krister Hammarbergh (M).

–Det är möjligt att den som har betett sig så illa att den har fått ett tillträdesförbud kan känna sig kränkt över att en ordningsvakt kan känna igen personen och stoppa denne vid porten. Det kan vara en integritetskränkning, men jag anser den vara högst ursäktlig, sade Hammarbergh.

 

Forrige artikel Lägre straff för brottsling som bistår polis Næste artikel Inga åtgärder mot trög skolbyråkrati Inga åtgärder mot trög skolbyråkrati
Sanna Rayman: Magstarkt att mana till självkritik efter terrordåd

Sanna Rayman: Magstarkt att mana till självkritik efter terrordåd

FRANKRIKE. Mordet på en fransk lärare har väckt avsky över hela Europa. Men som så ofta väcks även argumentation med en odör av "victim blaming". Särskilt tråkigt är detta när det kommer ifrån publicister, som man helst hade sett andra reflexer hos.