Klart med avtal mellan EU och Kanada

FRIHANDEL. Efter några veckor av turbulens och osäkerhet skrev till sist EU och Kanada på det omfattande frihandelsavtalet Ceta. Det skedde vid ett möte i Bryssel på söndagen där Kanadas premiärminister Justin Trudeau deltog.

Undertecknandet kommer efter en tid där lokalt motstånd i Belgien mot handelsavtalet sådde allvarliga tvivel om att sju års arbete mellan EU och Kanada skulle ha varit förgäves.

- Det var inte lätt att nå fram, erkände Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk, vid en presskonferens efter toppmötet på söndags eftermiddagen.

Ceta betecknas som det mest långtgående avtalet för handel med tjänster och investeringar som EU någonsin har ingått

Men Donald Tusk betonade vid presskonferensen att avtalet handlar om mycket mer än frihandel.

- Avtalet visar att splittringen i västvärlden inte behöver vara en varaktig trend, sade han.

Tar bort tull och öppnar marknader

Enligt EU-kommissionen kommer Ceta att ta bort 99 procent av alla tullar mellan EU och Kanada. Avtalet inför samtidigt ömsesidigt erkännande av yrkesutbildningar, till exempel arkitekter, revisorer och ingenjörer.

En tredje del i avtalet är att företag i EU och Kanada kan vara med och lägga bud på affärer tvärs över Atlanten, eftersom avtalet även inkluderar upphandlingsregler.

Ceta har kritiserats för att det kan bidra till sämre skydd för miljö och arbetstagare till följd av frihandel. En annan kontroversiell del är paragraferna om investerarskydd som enligt kritiker öppnar för att företag kan stämma stater om de inför lagar som bidrar till att minska vinsterna.

Den kritiken avvisade dock EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker efter toppmötet med Kanada.

- Avtalet främjar allt kanadensare och européer bryr sig om. Anständiga arbetsvillkor, hälsa, kulturell mångfald och kvalitet på jorden, havet och luften omkring oss , sade han och tillade:

- Det är sant att vi öppnar oss, men vi gör det för andra som vi står mycket nära.

Belgiskt veto sköt upp toppmötet

Söndagens undertecknande av Ceta kommer efter en tumultartad tid där EU-kommissionen och, inte minst, den belgiska regeringen har kämpat för att få stöd för avtalet från den belgiska provinsen Vallonien, som har hotat att lägga sitt veto mot avtalet. Det lokala upproret innebar att det planerade toppmöte som skulle stänga affären redan på torsdagen sköts upp.

Förra veckan lyckades den belgiska regeringen att få Vallonien och andra kritiska regioner att överge sitt ursprungliga motstånd mot avtalet. Betalningen var bland annat en förklaring som åtföljer avtalet. Förklaringen förbinder den belgiska regeringen att bland annat testa lagligheten av det kontroversiella investerarskyddet i EU-domstolen.

Med underskriften på söndagen kan merparten av handelsavtalet träda i kraft provisoriskt.

Men ännu är inte stormen över för avtalet då det ska godkännas av totalt 38 europeiska nationella och regionala parlament. Även EU-parlamentet ska godkänna Ceta och enligt parlamentets talman Martin Schulz pekar mycket på en bred majoritet.

På söndagen blåste dock parlamentets gröna grupp till strid mot avtalet.

- Medan EU-kommissionen kanske är nöjd med att pressa fram ett avtal som prioriterar ett fåtal multinationella företags intressen, ska ledamöterna visa att de är villiga att kämpa för det gemensamma bästa och att rösta emot Ceta , säger talesmannen Yannick Jadot i ett pressmeddelande.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00