KFO och Idea går samman

SAMMANSLAGNING. KFO och Arbetsgivarförbundet Idea går samman och blir Freima. Tillsammans vill de både öka medlemsnyttan så väl som främja den idéburna sektorn. 

Foto: Anders Wiklund/TT

Fremia kommer att företräda 5 600 medlemsföretag med sammantaget 150 000 anställda inom den idéburna sektorn. 

På KFO:s blogg beskrivs sammanslagningen som ett sätt att samla många aktörer och på så sätt kunna mobilisera sig bättre.

Fremia beskriver att de ska lyfta idéburen sektor som en viktig del av svenskt entreprenörskap, främja demokrati och arbeta med aktuella samhällsfrågor såsom klimat.

"Mer för pengarna"

KFO:s förbundsdirektör Petter Skogar säger till Altinget att sammanslagningen mellan arbetsgivarorganisationer och intresseorganisationer innebär en starkare organisering inom den tredje sektorn. Men det finns även andra fördelar.

Fakta
Arbetsgivarförbundet Idea är en fristående arbetsgivarorganisation  ör ideella organisationer.
KFO är en arbetsgivarföreningen för verksamheter inom kooperation, civilsamhälle, idéburen välfärd och samhällsnytta samt medarbetarägda eller partnerägda jurist- och kommunikationsbyråer. 

– Vi kan få mer för pengarna, säger Petter Skogar. 

Sammanslagningen är också ett första steg mot att fler organisationer ska gå med. 

På frågan om vilka nackdelar som sammanslagningen innebär ser Petter Skogar inga alls, dock lyfter han att i större organisationer är det viktigt att ge olika intresse och typer av organisationer utrymme att driva olika intressen utifrån medlemsgrupper.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00