Överblick: KD-ledare bröt mot coronaråd och regeringens Nobelkrock

ÖVERBLICK. KD-ledaren Ebba Busch krishanterar efter 40-årsfest, regeringens olyckliga dubbelbokning och ny EU-kommissionär får grönt ljus.

Krishanteringen fortsätter för Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Efter nyheten om att influencern Margaux Dietz fick skjuts hem med Buschs Säpo-bil, så skriver i dag Aftonbladet om hur KD-ledaren bröt corona-regler på en 40-årsfest hos en PR-kvinna.

”Här har jag försökt göra en bedömning på förhand genom att till exempel sitta med nära vänner och i övrigt hålla avstånd. Merparten av bjudningen ägde rum utomhus. I efterhand kan jag tycka att det hade varit bättre att avstå, och det har legat till grund för de bedömningar jag gjort därefter”, skriver Busch i ett sms till Aftonbladet.

KD vill skrota modersmålsundervisning

KD samlas på fredag till partifullmäktige och ska då ta ställning till ett förslag om att partiet bör verka för att modersmålsundervisningen i landets samtliga skolor bör läggas ner, rapporterar Ekot. Nyttan i utbildningen kan inte bevisas i forskning, enligt partisekreterare Peter Kullgren.

– Vi ser ju helt enkelt att det är en rad brister i modersmålsundervisningen, inte minst att 40 procent av lärarna inte är behöriga och att vi har en situation där var fjärde skola inte får godkänt av skolinspektionen. Då behöver man ju ompröva sina tankar och idéer, för att nå resultatet som är att fler barn ska klara skolan, säger Kristdemokraternas partisekreteraren Peter Kullgren.

Påståendet om att nyttan inte kan bevisas i forskning går helt på tvärs med KD:s nuvarande uppfattning. "Det är viktigt med modersmålsundervisning då forskning visar att goda kunskaper i modersmål underlättar inlärningen av nya språk." skriver partiet på sin egen hemsida.

EU-tumme upp för irländare

Irlands nya EU-kommissionär Mairead McGuinness får grönt ljus av EU-parlamentet, rapporterar Altinget.dk. Mairead McGuinness efterträder Phil Hogan som fick lämna sin post efter att ha överträtt coronarestriktionerna vid ett golfevenemang.

Dubbelbokning med Akademien

Klockan 13 i dag är det dags för Svenska akademin att tillkännage årets Nobelpristagare i litteratur. Samma tid planerade regeringen in en pressträff – med kulturminister Amanda Lind, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson – som fick flyttas en kvart fram efter att Aftonbladet och Sveriges riksbibliotekarie ifrågasatt den valda tidpunkten.

Regeringens pressträff förväntas handla om restriktionerna för publikevenmang.

Coronadildo upprör i Tierp

Tierps kommun JO-anmäls för en coronakampanj med dildo, skriver Dagens nyheter. Tierps kommun publicerade förra fredagen en bild på en dildo på sin Facebooksida. På bilden syns sexleksaken med texten ”Sällskapssjuk? Håll avstånd!”.

– Vi välkomnar om JO väljer att göra en prövning, säger Randi Graungaard, kommundirektör i Tierps kommun om den anmälan som gjorts till JO av en privatperson.  

Forrige artikel Samlad opposition stoppar Ygemans elnätsförslag Samlad opposition stoppar Ygemans elnätsförslag Næste artikel Pressträff med socialminister Lena Hallengren och Amanda Lind Pressträff med socialminister Lena Hallengren och Amanda Lind