KD: IS-krigare ska dömas för landsförräderi

ALMEDALEN. Personer som krigat för IS eller andra terrororganisationer ska kunna dömas till landsförräderi. Det förslaget lanserade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor på tisdagen.

<br>Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor debuterar i Almedalen.<br>

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor debuterar i Almedalen.
Mattias Croneborg

– Vi vill kunna döma svenska IS-krigare för landsförräderi. Straffen ska vara kännbart, sade Ebba Busch Thor på en presskonferens i Almedalen.

Det innebär att en svensk medborgare eller en person boende med uppehållstillstånd i Sverige som varit utomlands och stridit för Islamiska staten, IS, eller liknande organisationer ska kunna dömas till fängelse i 4 år eller på livstid när personen återvänder till Sverige. KD vill utreda den frågan vidare och anser att det är hög tid att uppdatera lagstiftningen kring landsförräderi.

Förslaget är en del i det sjupunktsprogram för att motverka terrorism och våldsbejakande extremism som KD vill genomföra. KD-ledaren menar att Sverige inte har har gjort tillräckligt för att hindra att personer reser utomlands för att delta i terrorhandlingar.

– De kan delta i massmördanden och våldta kvinnor, sade hon.

Fakta

Brottsbalken bestämmelser mot landsförräderi
 22 kap. Om landsförräderi m. m.
1 §
 Den som, då riket är i krig,
1. hindrar, missleder eller förråder dem som är verksamma för rikets försvar
eller förleder dem till myteri, trolöshet eller modlöshet,
2. förråder, förstör eller skadar egendom som är av betydelse för
totalförsvaret,
3. åt fienden anskaffar krigsfolk, egendom eller tjänster, eller
4. begår annan liknande förrädisk gärning,
skall, om gärningen är ägnad att medföra avsevärt men för totalförsvaret
eller innefattar avsevärt bistånd åt fienden, dömas för landsförräderi
till fängelse på viss tid, lägst fyra och högst tio år, eller på livstid.




Håller med regeringen

Busch Thor pekar på att det länge har saknas lagstöd för polisen att ingripa kraftfullt när de misstänker att personer varit inblandade i terrorism i andra länder.

KD ställer sig därför bakom regeringens planer på att kriminalisera dem som reser utomlands för att delta i terrorhandlingar eller terrorträning liksom finansiering av sådan resor.

En annan punkt i sjupunktsprogrammet är att förstärka det förebyggande arbetet i landets kommuner. Det ska göras med dansk förebild enligt den så kallade Århus-modellen.

Hon vill också att det ska vara möjligt att beslagta pass för personer som misstänks att ska ansluta sig till terrorhandlingar utomlands.

Portas från landet

Efter brittisk förlaga vill Busch Thor införa att ett så kallat uteslutningsföreläggande. Det betyder att man ska kunna nekas återinträde i Sverige om det finns skälig misstanke att man deltagit i terrorrelaterad verksamhet utomlands.

– I Storbritannien är de tillfälliga tillstånd. Men det är ett viktigt verktyg för att kunna kontrollera personer, sade Ebba Busch Thor. 

Därtill vill hon förebygga radikaliseringen på internet och att EU-länder ska samarbete med internetföretagen för att förebygga spridning av hatpropaganda på nätet.

Hon menar att sociala medier är många terroristorganisationer viktigaste rekryteringsverktyg och stödjer sig på uppgifter från EU:s polisbyrå, Europol.

– Mer än 46 000 konton på Twitter används av sympatisörer till IS, sade hon.

Inga skattepenagr till extremism

Hon vill också ha hårdare kontroll på ideella organisationer som får bidrag för att pengarna inte används till terroristrelaterad verksamhet.

– Skattemedel får inte användas för att främja eller legitimera extremism, sade Busch Thor

Hon påtalade också vikten av förebyggande arbete ute i kommunerna.

– Börja i det lilla. Diskriminering och orättvisa är orsaker bakom våldsam extremism. Därför ska segregation och utanförskap bekämpas. Det är en viktig pusselbit för att förhindra att det växer fram miljöer som kan skapa grogrund för rekrytering.

Under tisdagen lämnade KD även förslag inom arbetsrätt och integration.

Kristdemokraterna vill att undantagen från turordningsreglerna i LAS utökas till att omfatta fyra personer, oavsett antal anställda i företaget. Förslaget innebär en fördubbling jämfört med dagens regler där två personer är undantagna. Det innebär också att taket på dagens 10 anställda försvinner.

Partiet vill pröva möjligheten att sänka nyanländas etableringsersättning och istället införa ett avdrag som enligt partiet ska stärka drivkrafterna att ta ett jobb.

KD upprepar även det tidigare förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta. Förslaget är tänkt att bidra till sänkta kostnader, en jämnare fördelning av mottagandet inom EU och till att fler länder hjälper till att ta emot flyktingar.

Kristdemokraternas nyvalda partiledare Ebba Busch Thor vill även öppna för att pröva med gratis preventivmedel för unga. Tanken är att man på det sättet ska kunna få ner antalet aborter. I Norrbotten har detta testats och där har aborterna halverats.

Nämnda personer

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00