KD förlorar ett mandat till MP

VAL. När rösterna i riksdagsvalet nu är sluträknade står det klart att Kristdemokraterna förlorar ett av sina två mandat i Jönköping. Jämfört med valnatten får i stället MP ytterligare en riksdagsplats.

I det fastställda resultatet av riksdagsvalet får de rödgröna ett mandat mer än i rösträkningen på valnatten, och alliansen förlorar ett mandat.

Kristdemokraterna tappar ett mandat i Jönköpings län – partiets starkaste fäste. Där har KD fått 4 500 färre väljare än 2010, och minskat sin andel av rösterna från 12,9 till 10,4 procent.

Det förlorade mandatet i Jönköping gör att varken avgående bostadsministern Stefan Attefall eller avgående barn- och äldreministern Maria Larsson får någon riksdagsplats. Det enda mandatet i Jönköping går i stället till riksdagsledamoten Andreas Carlson, som har personkryssats av 10,48 procent av KD-väljarna i Jönköpings län. Stefan Attefall kryssades av 9,24 procent och Maria Larsson fick personkryss av 8,22 procent.

– Det är bara att lyfta på hatten och gratulera Andreas, säger Stefan Attefall till Jönköpings-Posten.

Stefan Attefall planerar nu att lämna politiken.

– Jag har en plats i partistyrelsen fram till rikstinget. Men jag kommer nog inte att fortsätta i politiken, säger han till tidningen.

Andreas Carlson har varit ersättare åt Stefan Attefall den senaste mandatperioden, och har haft plats i arbetsmarknadsutskottet. Han är också distriktsordförande för KD i Jönköpings län, ledamot i partistyrelsen, fullmäktigeledamot i Eslöv och engagerad i Mullsjö innebandy.

Kristdemokraterna får sammanlagt 16 platser i riksdagen, mot 19 förra mandatperioden.

Det mandat som Kristdemokraterna tappat sedan rösträkningen på valnatten går i stället till Miljöpartiet.

När rösterna i riksdagsvalet räknades första gången såg det ut som om MP skulle bli utan ledamot från Gävleborg. Men utjämningsmandaten har studsat Miljöpartiets väg, och statsvetare Anders Schröder från Gävle tar plats i riksdagen.

Tidigare har Bodil Ceballos haft Miljöpartiets Gävleborgsmandat. Men hon valdes in i EU-parlamentet i maj.

Miljöpartiet får sammanlagt 25 riksdagsledamöter, lika många som den gångna mandatperioden.

För de andra sex partierna ger det slutliga valresultatet samma antal mandat som under valnatten. Det innebär 113 mandat för Socialdemokraterna, 21 för Vänsterpartiet, 84 för Moderaterna, 22 för Centerpartiet, 19 för Folkpartiet och 49 för Sverigedemokraterna.

Forrige artikel Minskad vilja att personrösta Minskad vilja att personrösta Næste artikel Personkryss stuvade om för alla utom SD Personkryss stuvade om för alla utom SD