Justitieministern vill stoppa falsk polisbil

RÄTTSVÄSEN. Justitieminister Morgan Johansson (S) vill sätta stopp för privatpersoner som kör runt i bilar som ser ut som polisbilar. Det är inte acceptabelt anser Johansson som nu ska se över lagen.

I dag är det ett brott, föregivande av allmän ställning, att utge sig för att vara polis. Men enligt praxis från domstolarna är det inte ett brott om en privatperson kör ett fordon som liknar ett polisfordon, exempelvis en blå-vit-målad bil med påklistrade polisdekaler.

I ett svar på en skriftlig fråga från Lars-Axel Nordell (KD) skriver Morgan Johansson att allmänhetens förtroende för rättsväsendet riskerar att skadas om enskilda tillåts köra omkring i fordon som ser ut som polisbilar.

- Det är helt enkelt inte acceptabelt. Jag avser därför att låta analysera hur lagstiftningen skulle kunna ändras, slår Johansson fast.

 

Forrige artikel Studielånen blir billigare Næste artikel Befolkade öar allt sällsyntare
Statsministern håller pressträff (29 maj)

Statsministern håller pressträff (29 maj)

PRESSTRÄFF. I dag klockan 13.00 håller statsminister Stefan Löfven pressträff tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström, minister för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans samt Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. Se den live här.