Justitieministern kritisk till Moderaternas KU-anmälan

REGERINGSFORMEN. Morgan Johansson (S) KU-anmäldes i december för hanteringen av frågan om polisens kameraövervakning. Ministern själv menar att han följt grundlagen.

Foto: Regeringskansliet
Johan Manell

Den 13 december 2017 tog regeringen beslut om ett kommittédirektiv för en utredning som ska utreda om polisens tillståndsplikt för kameraövervakning ska ersättas av en anmälningsplikt. Oppositionen delar regeringens uppfattning att en förändring behövs. Men synen på hur snabbt en förändring ska vara på plats skiljer sig.

Riksdagsmajoriteten vill se en förändring redan i samband med att den nya lagen träder i kraft den 25 maj 2018. Utredningen förväntas däremot lägga sitt betänkande först till hösten. Kärnan i KU-anmälan är tidpunkten för regeringens beslut om kommittédirektiv. Det skedde bara ett par dagar före riksdagen fattade beslut om ett tillkännagivande att snabba på processen.

– Det är uppenbart att justitieminister Morgan Johansson har bestämt sig för att trotsa riksdagens vilja och att han borde ha inväntat det som är riksdagens beslut och agerat därefter. Nu skjuter han frågan så att detta kan komma på plats först någon gång efter valet och det accepterar inte vi, sade Tomas Tobé till SvD, i samband med KU-anmälan.

Ministern oenig

Det är en kritik som justitieministern avfärdar. Han menar tvärtom att han följt det beredningskrav som finns i Regeringsformen.

Jag måste vara den enda justitieministern som har blivit KU-anmäld för att ha följt Regeringsformen.

Morgan Johansson (S)
Justitieminister

– Jag måste vara den enda justitieministern som har blivit KU-anmäld för att ha följt Regeringsformen, sade Morgan Johansson, vid en träff med riksdagsjournalisterna, på tisdagen.

Han menar snarast att han har gjort det han kan för att få till en förändring.

– Jag kan tillsätta en utredning, och det har jag också gjort, sade han.

Inte första gången

Tomas Tobé anser i sin KU-anmälan att det inte är första gången regeringen föregriper riksdagens tillkännagivanden. Den 10 december 2014 föreslog riksdagens trafikutskott att riksdagen skulle tillkännage för regeringen att någon förhandlingsperson inte borde tillsättas i frågan om att avveckla citynära flygplatser. Riksdagen antog utskottets förslag den 18 december. Men tidigare samma dag hade regeringen beslutat att utse en statlig samordnare för Bromma flygplats. Ett agerande som den gången kritiserades av KU.

I sin anmälan skriver Tobé att "Ännu en gång har regeringen precis innan riksdagen ska fatta beslut om ett tillkännagivande i en viktig fråga fattat ett beslut som är oförenligt med det föreslagna tillkännagivandet och i strid med riksdagens vilja. Även i detta fall har det funnits goda skäl för regeringen att beakta det som riksdagen varit i färd med att besluta".

 

Nämnda personer

Morgan Johansson

Vice ordförande i utrikesutskottet (S)
Fil. kand i statsvetenskap (Lunds uni., 1993)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00