Jaktstopp på varg nästa vinter

KORTNYTT. Det blir ingen licensjakt på varg den kommande vintern. Den politiska pressen på att genomföra jakt vintern 2020 kommer därmed att bli stark, bedömer Naturskyddsföreningen.

Vargstammen har minskat och det bör inte genomföras någon jakt under vintern år 2019. Den bedömningen gör Naturvårdsverket som därmed inte kommer att delegera möjligheten att besluta om licensjakt till länsstyrelserna.

Läs också: Färre vargar i Sverige

Naturskyddsföreningen hör till dem som applåderar Naturvårdsverkets beslut och kallar det "underbyggt och logiskt".

– Beskedet innebär att vi kan vänta oss en stark politisk press för licensjakt på varg inför 2020, det trots varningssignaler om stammens minskning. De officiella siffrorna indikerar att vargstammen under vårvintern var en bra bit under de 300 individer som är den officiella miniminivån. Vi vill, från Naturskyddsföreningens sida, starkt understryka vikten av att den känsliga stammen nu får återhämta sig innan någon licensjakt kan komma ifråga, säger föreningens ordförande Johanna Sandahl i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Kortsiktig satsning på barn- och ungdomsvård Næste artikel C vill inrätta integrationsförskolor
Rayman: Har vi tur i huggsexan om skyddsutrustning?

Rayman: Har vi tur i huggsexan om skyddsutrustning?

ANALYS. Regellättnader som gör det möjligt att hoppa över den egna byråkratins krokben, liksom inhemsk produktion som den som aviserades i går av Ibrahim Baylan, är viktiga steg för att ge vården den skyddsutrustning som krävs. Men hur står vi oss i den globala huggsexan sedan Kina infört nya exportregler? 

Kritikstorm mot regeringens remisshantering

Kritikstorm mot regeringens remisshantering

MAKTFÖRSKJUTNING. Smittskyddslagen ändras så att regeringen kan vidta åtgärder utan att först få dem godkända av riksdagen. Men regeringens beredning av frågan får kritik från flera tunga aktörer.