Jaktstopp på varg nästa vinter

KORTNYTT. Det blir ingen licensjakt på varg den kommande vintern. Den politiska pressen på att genomföra jakt vintern 2020 kommer därmed att bli stark, bedömer Naturskyddsföreningen.

Vargstammen har minskat och det bör inte genomföras någon jakt under vintern år 2019. Den bedömningen gör Naturvårdsverket som därmed inte kommer att delegera möjligheten att besluta om licensjakt till länsstyrelserna.

Läs också: Färre vargar i Sverige

Naturskyddsföreningen hör till dem som applåderar Naturvårdsverkets beslut och kallar det "underbyggt och logiskt".

– Beskedet innebär att vi kan vänta oss en stark politisk press för licensjakt på varg inför 2020, det trots varningssignaler om stammens minskning. De officiella siffrorna indikerar att vargstammen under vårvintern var en bra bit under de 300 individer som är den officiella miniminivån. Vi vill, från Naturskyddsföreningens sida, starkt understryka vikten av att den känsliga stammen nu får återhämta sig innan någon licensjakt kan komma ifråga, säger föreningens ordförande Johanna Sandahl i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Kortsiktig satsning på barn- och ungdomsvård Næste artikel C vill inrätta integrationsförskolor
Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

REGERING. Sveriges nya regering består av 23 ministrar, fem från Miljöpartiet och 18 från Socialdemokraterna. Det är lika många statsråd som i förra regeringen. Könsfördelningen är 12 kvinnor och elva män, vilket också är oförändrat jämfört med förra regeringen. Miljöpartiet får en minister mindre, Socialdemokraterna en mer.