Jakten inledd på 216 björnar

ROVDJUR. På måndagen inleddes årets björnjakt i sex av landets län, varav ett län fällde halva sin tilldelning redan före frukost.

På måndagen inleddes årets björnjakt. Totalt får 216 björnas fällas i de sex län som berörs. Men det är stor skillnad mellan länen. I Jämtland är tilldelningen 70 björnar, i Dalarna är tilldelningen 48 björnar och i Värmland endast två.

Länsstyrelsen i Dalarna skriver som grund för sitt beslut att det finns cirka 380 björnar i länet och att den beslutade miniminivån från Naturvårdsverket ligger på 250 individer samt att stammen har haft en stabil tillväxt under det senaste decenniet.

Jakten pågår längst till och med den 15 oktober. Men i Gävleborgs län hade hälften av de tilldelade björnarna, 14 av 30, fällts redan klockan 08.20 på premiärmorgonen, rapporterar Svensk jakt.

På Statens veterinärmedicinska anstalt går det att följa hur många björnar som fälls i de olika länen och jaktområdena. Där finns även länsstyrelsernas beslut om årets licensjakt på björn samlade.

Beslut om licensjakt på björn är delegerat av Naturvårdsverket till länsstyrelserna sedan år 2014.

 

Forrige artikel Drygt två miljarder till polisen Næste artikel M: Dubbelt upp för försvaret