Analys av 
Sanna Rayman

”Inte i kväll älskling, jag har övergångsregering”

Visst. Det politiska läget är invecklat, och ja, övergångsregeringar har en känsligare sits att balansera. Men den politiska respekten för detta känsliga läge ter sig ibland en smula selektiv.

Känsligt läge, eller skönt att ha något att skylla på? 
Känsligt läge, eller skönt att ha något att skylla på? Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sanna Rayman

Som lite mindre mediespelare är det lätt att nervöst tänka att det är ens relativa storleksnackdel som spelar in när det blir ”nej tack” på intervju- eller debattförfrågningar till ministrar, partiledare och andra potentater. Man känner sig nobbad, helt enkelt.

På senare tid har den situationen emellertid infunnit sig lite oftare än vanligt, vilket har lett oss att tro att ”Nej, det är inte vi. Det är dem.”

Selektiv respekt för känsligt läge

För visst. Det politiska läget är invecklat, och ja, övergångsregeringar har en känsligare sits att balansera. Men den politiska respekten för detta känsliga läge ter sig ibland en smula selektiv. 

Det är nästan som om övergångsregeringens munhäftande kraft inte är stark nog att nå hela vägen tvärs över Nordsjön! 

Altinget noterar nämligen att det finns en del avgörande skillnader, att döma av både egna erfarenheter samt medieflödena i stort. 

Ministrar i Sverige har väldigt svårt att kommentera det mesta – inklusive propositioner som är stötta och blötta, utredda och klara för riksdagsbeslut.

Kunde vi få en kort intervju á la ”Vi är glada att den här frågan är i hamn”, kanske?

– Ack nej, går inte, vi har en övergångsregering!

Vore ministern intresserad av att skriva en debattartikel om regeringens arbete med X?

– Tyvärr tyvärr, omöjligt, det är övergångsregering!

Nej, inte ens att prata om saker som redan hänt verkar vara möjligt under denna övergångsregim. 

Det finns dock undantag. Av allt att döma så verkar ministrar som befinner sig i Glasgow på Cop26-möte ha påfallande mycket lättare att kommentera saker, det politiska läget till trots. Det är nästan som om övergångsregeringens munhäftande kraft inte är stark nog att nå hela vägen tvärs över Nordsjön - eller kicka in när man kommer hem igen. 

Även storspelare får nobben

I dag fick vi lugnande och definitiv bekräftelse på att det inte är storleken i sig som har betydelse. Det visar sig att även storspelare som TT kan få nobben med samma motivering – att saker inte kan kommenteras på grund av universalskälet övergångsregering.

Under förmiddagen skrev ständigt luttrade politikreportern Owe Nilsson på Twitter att när TT hört av sig till Magdalena Andersson för att be henne utveckla kring en kommentar hon själv skrivit om Moderaternas budgetmotion så fick TT nej – med hänvisning ”till att hon som minister i en övergångsregering inte kan kommentera det”.

Magdalena Andersson kan alltså inte kommentera sin kommentar. Eller som det också kan formuleras:

– Inte i kväll älskling, jag har övergångsregering.

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00