Ännu ingen lösning på moms för ideella föreningar

SKATTER. Finansminister Magdalena Andersson hade inga konkreta förslag med sig när hon på torsdagen var hos riksdagens skatteutskott för att redogöra för vad regeringen gör för att ideella föreningar ska slippa moms på försäljningen i second hand-butikerna.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har ännu inte hittat någon lösning på frågan om moms för ideella second hand-butiker.
Finansminister Magdalena Andersson (S) har ännu inte hittat någon lösning på frågan om moms för ideella second hand-butiker.Foto: Foto: Jens Ohlsson
Kristina Gauthier Reberg

Skatteutskottet hade kallat finansminister Magdalena Andersson (S) för att få besked om vad regeringen kommer att göra för att de ideella föreningarna ska kunna fortsätta samla in pengar genom försäljning i second hand-butiker.

Förändring kommer att ske inom kort och förhoppningsvis före halvårsskiftet.

Alice Bah Kuhnke (MP)
Demokratiminister

Men några konkreta besked hade hon inte att ge skatteutskottet.

– Vi kommer att lösa det, det är många på finansdepartementet som jobbar intensivt med det här, säger finansministerns pressekreterare Miriam Abu Eid.

Butiker slår igen

Det datum då de ideella föreningarna ska börja skicka in momspengar från butiksförsäljningen till Skatteverket närmar sig snabbt, och i Umeå har Röda Korset beslutat att stänga sina affärer.

En lagstiftning ska gälla retroaktivt och jag vill att regeringen signalerar det redan nu till den ideella sektorn.

Per Åsling (C)
Ordförande i skatteutskottet

– Det är allvarligt att regeringens passivitet i frågan skapar en ohållbar situation för de ideella föreningarna, säger Folkpartiets skattepolitiska talesperson Mats Persson.

– De säger att de ska vidta åtgärder men det finns ingen tidplan.

Skatteutskottets ordförande Per Åsling (C) har inte förlorat hoppet om en lösning för den ideella sektorn.

– Jag tror att regeringen kommer att försöka göra något. Och jag vill att en lagstiftning ska gälla retroaktivt och att regeringen signalerar det redan nu till den ideella sektorn, säger han.

I riksdagens frågestund på torsdagseftermiddagen lovade demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), ansvarig för frågor som rör det civila samhället, att regeringen kommer att agera.

– Vi kommer att förändra reglerna så att situationen löses. Förändringen kommer att ske inom kort och förhoppningsvis före halvårsskiftet, sade hon.

EU hotar Sverige med domstol

EU-kommissionen anser att Sverige har för generösa momsregler för ideella föreningar, och har hotat med domstol om reglerna inte ändras. Ett juridiskt förfarande för brott mot EU-fördraget inleddes 2008. Enligt EU:s regler ska ideella föreningar betala moms om de konkurrerar med kommersiell verksamhet.

Alliansregeringen försökte hitta en lösning, utan att lyckas.

I september 2013 slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att butiker med begränsat öppethållande och mest ideellt arbetande personal inte konkurrerar med kommersiella butiker, och därför inte behöver betala moms på försäljningen.

I höstas tolkade Skatteverket domen som att butiker som har öppet mindre än 24 timmar i veckan och där minst 60 procent av personalen arbetar ideellt slipper moms. Övriga butiker ska från och med i år betala 25 procents moms på försäljningen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00