Ingen höjning av arvode till nämndemän

RÄTTSVÄSEN. Landets nämndemän får vänta på högre ersättning. Det beskedet ger justitieminister Morgan Johansson (S).

”Det finns för närvarande inget ekonomiskt utrymme för att höja ersättningarna”, skriver Johansson i ett svar på en fråga från partikollegan Mattias Ottosson.

Bakgrunden är att en statlig utredning sommaren 2013 föreslog högre ersättning till nämndemännen. Bland annat skulle heldagsarvodet fördubblas från 500 till 1 000 kronor samt en extra ersättning betalas ut för tjänstgöring på kvällstid. Förslaget skulle finansieras genom en minskad medverkan av nämndemän i domstolarna, bland annat i hovrätterna. Men regeringen går inte vidare med de planerna.

Enligt Morgan Johansson är frågan om nämndemäns medverkan i domstolarna av en principiell karaktär och bör inte hanteras tillsammans med frågan om nivåerna på ersättningen. Det är bra att ersättningen ligger på en rimlig nivå och den behöver därför ses över med jämna mellanrum. Men i nuläget tillåter statsfinanserna ingen höjning, enligt Johansson.

Forrige artikel Fridolin har den största politiska staben Fridolin har den största politiska staben Næste artikel EU stoppar process om second hand-moms EU stoppar process om second hand-moms
Överblick: Ny kriminal-gd och skifte för narkotikapolitiken

Överblick: Ny kriminal-gd och skifte för narkotikapolitiken

ÖVERBLICK. Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården. Alla partier i riksdagens socialutskott vill att narkotikapolitiken ska utredas. Partikrav för skärpta krav för ensamkommande. Läs Altingets nyhetsöverblick.