Ideell second hand slipper inte momsen

SKATTER. De ideella föreningarna måste betala moms på försäljningen i sina second hand-butiker hela 2015. Sedan kan de få tillbaka pengarna som ett bidrag till organisationerna i slutet av året.

Kristina Gauthier Reberg

Det beskedet fick representanter för de ideella föreningarna vid ett möte på onsdagen med statssekreterare Charlotte Svensson (S) på finansdepartementet.

– Departementet tittar också på en långsiktig lösning, och det är ju positivt om det håller, säger Caroline Andermatt, ordförande i samlingsorganisationen Ideell Second Hand och chef för Myrorna, till Altinget.

Den långsiktiga lösningen skulle bestå av en lagändring som gör att de ideella butikerna inte behöver betala moms.

Organisationerna frågar sig nu hur de ska få pengar till årets momsbetalningar.

– Det blir enorma konsekvenser för oss, men det förhöll man sig kallsinnig till, säger Caroline Andermatt.

– De behövande i samhället försvinner ju inte bara för att vi ska betala in momsen.

Efter ett utslag i Högsta förvaltningsdomstolen beslutade Skatteverket i höstas att också ideella organisationer måste betala moms på sin försäljning om de har öppet mer än 24 timmar i veckan eller har mer anställda än ideellt arbetande i butikerna.

I vårbudgeten fanns inte mycket hopp att hämta för de ideella organisationerna. Budskapet till dem där är det samma som det har varit hela året: ”Regeringen avser att skyndsamt vidta åtgärder så att föreningarnas sociala verksamhet inte ska drabbas av en försämrad ekonomisk situation.”


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00