Stöld av identitet blir straffbart

BROTT. Regeringen vill straffa den som använder en annan persons identitet, exempelvis på sociala medier.

På torsdagen beslutar regeringen att lägga fram en proposition om det nya brottet – olovlig identitetsanvändning – som kan ge fängelse i upp till två år. Enligt den nya regeln i brottsbalken gäller brottet då någon utger sig för att vara en annan person genom att olovligen använda den personens identitetsuppgifter och på så sätt ge upphov till skada eller olägenhet för den personen.

Regeringen har tidigare konstaterat att det nya brottet kan omfatta en rad olika gärningar, allt från att på sociala medier registrerar sig i någon annans namn till systematiska intrång som vållar omfattande problem eller stor ekonomisk skada. Reglerna ska enligt tidigare planer träda i kraft den 1 juli i år.

 

Forrige artikel Så vill Skatteverket komma åt delningsekonomin Så vill Skatteverket komma åt delningsekonomin Næste artikel Liberalerna vill rädda kulturcollege
Sanna Rayman: Hur undviker vi att hösten blir en nystart för pandemin?

Sanna Rayman: Hur undviker vi att hösten blir en nystart för pandemin?

Höst är lika med nystart. Skolbarn får pennskrin och ryggsäckar, vuxna börjar skriva in möten och kick off-tillställningar i kalendrarna. Men, den här hösten riskerar vi att sparka igång pandemin samtidigt som vi försöker starta upp alla de verksamheter som får samhället att snurra.