I Bergsjön kom rättvisan i en annan (drifts)form
De offentliga vårdcentralerna stängde, med kaos som resultat. Vårdcentralen Nötkärnan öppnade, men hade till en början svårt att rekrytera läkare till ett så vårdtungt och utsatt område. I dag är Nötkärnan en framgångssaga.
Agnes Arpi
Journalist, fristående krönikör AltingetJag ska till vårdcentralen, jag har bråttom, jag beställer en taxi. I bilen småpratar vi. Taxichauffören säger:
– Jaha, du ska till vårdcentralen. Min vårdcentral är bäst i Göteborg.
– Jaså?
– Ja, och huset har fått priser.
Han är stolt. Vårdcentralen som han syftar på är Nötkärnans vårdcentral i Bergsjön, inhyst i ett Wingårdhs-bygge på Rymdtorget.
Stockholm överröstar allt annat
Kort sagt var sveket mot Bergsjöborna monumentalt, och det fick konsekvenser för hela staden.
Jag tänker på både samtalet och vårdcentralen med jämna mellanrum, särskilt när jag läser om hur de privata vårdcentralerna fortplantar sig i Stockholms innerstad medan förorternas offentligt drivna vårdcentraler går på knäna. Och så de kritiserade nätläkarna på det, som stockholmarna mest av alla använder sig av. Ja, det är alltid något med Stockholm, ibland så mycket att annat inte hörs.
Det är därför berättelsen om vårdcentralen i Bergsjön är så bra.
När vårdcentralen i Bergsjön stängde
Bergsjön ligger i nordöstra Göteborg och byggdes i sin moderna form under 60- och 70-talen. Allmännyttan är stadsdelens största fastighetsägare, arbetslösheten är stor och en majoritet av invånarna har utländsk bakgrund. Bergsjön klassas som ett ”särskilt utsatt område”.
Här, där vårdbehovet är stort, valde man under 00-talet att stänga den offentlig drivna vårdcentralen. Inte bara här förresten, tre vårdcentraler i östra Göteborg lades ner, och över 40 000 personer hänvisades i stället till en enda vårdcentral i Gamlestaden, Spinnaren. Artiklarna från den tiden vittnar om förbittring och kaos.
21 juli 2006 skriver Göteborgs-Posten: ”Svensk kassaservice slog igen för gott 31 mars, vårdcentralen 7 juni och apoteket två dagar tidigare.”
18 november samma år: ”Sedan i somras har invånarna i Bergsjön, Kortedala och Gamlestaden gjort 135 000 misslyckade försök att få telefonkontakt med vårdcentralen Spinnaren. Fler än tusen obesvarade påringningar per dag.”
25 maj 2007: ”Den omdebatterade vårdcentralen Spinnaren i Gamlestaden ligger fortfarande bland de sämsta på läkarsidan men har bättre siffror för sjuksköterskebesöken.”
Monumentalt svek mot Bergsjöborna
Resultatet av otillgängligheten blev som väntat. Invånarna i nordost sökte sig till sjukhusens akutmottagningar i stället, något som brukar väcka starka känslor i Göteborg såväl som i Stockholm. Detta utan att frågan ”varför?” egentligen ställs särskilt ofta.
Kort sagt var sveket mot Bergsjöborna monumentalt, och det fick konsekvenser för hela staden. Tre år senare, 2009, infördes Vårdval Vårdcentral i Västra Götaland, vilket innebar möjlighet att välja vårdcentral bland ett större utbud.
Läkarna stod i kö för jobb
In i de gamla lokalerna flyttade då en medarbetarägd vårdcentral under bolaget Nötkärnans flagg. Man anpassade verksamheten efter invånarnas vanor och behov, med drop in som norm och anställda tolkar på plats. Det var till en början svårt att rekrytera läkare till ett så vårdtungt och socioekonomiskt utsatt område, men det skulle komma att ändras med tiden.
1 februari 2016 skriver GP: ”Här står läkarna i kö för att få jobba.”
2016 hade man för längesedan vuxit ur de gamla lokalerna, och en anslående byggnad restes ovanpå en parkering. Den nya byggnaden invigdes våren 2016, och vann flera arkitekturpriser.
Principer! Rättvisa! Förorten!
I dag är Nötkärnans vårdcentral i Bergsjön störst i Göteborg, med över 18 000 listade patienter. Verksamheten får också högt betyg i SKR:s nationella patientenkät. En vit fläck på kartan har blivit en framgångssaga.
Agnes Arpi är journalist och fristående krönikör i Altinget.
Tidigare krönikor
- De som har långtidscovid kan inte viftas bort lika lätt som de ME-sjuka
- Myndighetslingobingo i Försäkringskassans beslutsmallar
- Frågan om läkemedelsberoende behöver hanteras bättre
- Standardiserade vårdplaner riskerar att försämra vården
- Män nekar sig själva hjälpen de behöver efter cancer
- Fallet Attendo visar hur visselblåsarna behandlas
- Omöjligt att få ersättning för förlossningsskador
- I vården ansvarsutkrävs bara ”systemet”, nästan aldrig individer
- Skriftligt samtycke till vårdingrepp borde vara en självklarhet
Ibland när jag drar den här historien säger folk till mig att det är ju bra att det finns en vårdcentral i Bergsjön igen, men det vore ännu bättre om Västra Götalandsregionen tog över. Det handlar om principer! Rättvisa! Förorten!
Då tänker jag på åren då Bergsjön stod helt utan vårdcentral, och ännu en gång på taxichauffören som så rörande skröt för mig. I Bergsjön var det tydligen andra principer som behövdes, och rättvisan kom i en annan form än den mest förväntade. Området har i dag en välfungerande vårdcentral tack vare människor som gjorde på ett helt annat sätt än tidigare, något som får positiva effekter för Göteborg i sin helhet.
Så, nu när denna soliga berättelse är avklarad kan vi återgå till att puckla på Östermalm och deras Kry-knarkande.