Debatt

Höjd alkoholskatt styr försäljningen bort från monopolet

En höjning av alkoholskatten leder inte till högre priser på Finlandsbåten, i bordershopen eller på de illegala internetkontona. Efterfrågan kommer inte att minska utan kanaliseras till just dessa inköpsställen, skriver Sprit och vinleverantörsföreningen (SVL) i en slutreplik.

”Det är viktigt att detaljhandelsmonopolet får utvecklas på ett sätt som gör att det fortsätter vara attraktivt och konkurrenskraftigt som inköpskanal för konsumenterna.”
”Det är viktigt att detaljhandelsmonopolet får utvecklas på ett sätt som gör att det fortsätter vara attraktivt och konkurrenskraftigt som inköpskanal för konsumenterna.”Foto: Isabell Höjman/TT
Anna de Geer
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Emil Juslin, IOGT-NTO, har replikerat på min artikel där jag menar att den planerade höjningen av alkoholskatten är fel väg att gå.

Läs också

De stängda gränserna under pandemin har visat på omfattningen av gränshandeln. Är det billigare att handla på andra sidan gränsen åker folk dit, konstigare än så är det inte. En höjning av alkoholskatten skulle driva fler svenskar att i än större utsträckning köpa alkohol på andra sätt än via Systembolaget.

SVL:s medlemmar är oerhört måna om att deras produkter intas med måtta och på ett ansvarsfullt sätt.

Det svenska detaljhandelsmonopolet garanterar en kontrollerad försäljning och kvalitetssäkrade produkter. Därtill innebär en förflyttning av inköp från Systembolaget till inköp i utlandet att den svenska staten går miste om skatteintäkter.

Det är viktigt att detaljhandelsmonopolet får utvecklas på ett sätt som gör att det fortsätter vara attraktivt och konkurrenskraftigt som inköpskanal för konsumenterna.

Efterfrågan kanaliseras

IOGT-NTO hävdar att högre skatter leder till lägre alkoholkonsumtion. Mitt resonemang handlar om att en svensk höjning av alkoholskatten inte leder till högre priser på Finlandsbåten, i bordershopen eller på de illegala internetkonton som säljer insmugglad och hembränd sprit. Efterfrågan kommer inte att minska utan kommer att kanaliseras till just dessa inköpsställen.

Risk för fallande skatteintäkter

En höjd alkoholskatt leder av samma skäl inte heller till ökade intäkter för staten, enligt en rapport från riksdagens skatteutskott: ”Punktskattehöjningar på alkohol- och tobaksprodukter – skatteeffekter och påverkan på den oregistrerade anskaffningen av dessa produkter”.

Rapporten visar att det är lätt att överskatta hur mycket en alkoholskattehöjning ska inbringa i ökade skatteintäkter. Det finns till och med risk för fallande skatteintäkter vid punktskattehöjningar.

Tillsammans värna monopolet

SVL:s medlemmar är oerhört måna om att deras produkter intas med måtta och på ett ansvarsfullt sätt. SVL delar riksdagens och regeringens uppfattning att alkoholpolitikens roll är att skydda individer och samhälle från alkoholens skadeeffekter.

Verklig skillnad kan vi bara göra i samverkan med andra aktörer. Låt oss därför tillsammans värna det svenska detaljhandelsmonopolet.

Läs tidigare inlägg i debatten

IOGT-NTO: SVL visar en häpnadsväckande dubbelmoral

Sprit och vinleverantörsföreningen (SVL) gillar att visa upp sig som starka försvarare av monopolet medan de i realiteten varken stödjer en begränsad gränshandel eller alkoholmonopolet. SVL har samma trovärdighet i alkoholskattefrågan som tobaksindustrin har i tobaksfrågan, skriver Emil Juslin, IOGT-NTO i en replik.

Värna monopolet – sänk alkoholskatten

Att höja alkoholskatten är fel väg att gå. All erfarenhet pekar på att det inte kommer att ge önskade förstärkningar av statskassan och inte heller motverka konsumtion. Det skriver Sprit och vinleverantörsföreningen (SVL).


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00