Högsta domstolen ska avgöra tvist om markhyra

Högsta domstolen kommer att pröva frågan om markhyra för den bostadsrättsförening i Stockholm som riskerar att få en höjning på omkring 160 procent. 

Foto: Magnus Andersson / TT
Louise Carlsson-Örning

Högsta domstolen har gett prövningstillstånd i fallet om höjning av markhyra för en bostadsrättsförening i Stockholm. Tvisten, som DN har rapporterat om, står mellan bostadsrättsföreningen Smyrna på Gärdet och Statens fastighetsverk (SFV) och gäller en höjning av föreningens tomträttsavgift. 

Statens fastighetsverk har begärt att föreningen ska betala en höjning på 190 procent, från 1,9 till 5,5 miljoner kronor per år. Något som föreningen menar är orimligt och som skulle försätta dem i konkurs. 

Ränta i avgiften

I november 2021 slog mark- och miljödomstolen fast att föreningen skulle betala en lägre summa än vad SFV först krävt, 3,4 miljoner i årlig tomträttsavgäld. Men båda parterna överklagade det beslutet. I nästa instans slog domstolen fast att summan skulle ligga på omkring 5 miljoner kronor, något som föreningen tyckte var för högt och överklagade.

Bakgrunden till tvisten är bland annat hur räntan ska beräknas i tomträttsavgiften och bostadsrättsföreningen Smyrna är inte den enda som de senaste åren fått höga höjningar av sin tomträttsavgifter när räntan börjat stiga.

Nu blir det upptill Högsta domstolen att avgöra fallet. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00