Högre böter vid otillåten reklam

MARKNADSFÖRING. Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) vill att företag som bryter mot marknadsföringslagen vid exempelvis vilseledande marknadsföring ska få bötesbeloppet höjt från dagens 5 miljoner till 10 miljoner kronor.

Foto: Bild: Miljöpartiet
Mattias Croneborg

Regeringen förbereder lagändringar för att stärka konsumentombudsmannens, KO, roll vid tvister och för att göra sanktionerna mer effektiva, det framgår av en promemoria från finansdepartementet.

Böterna, eller marknadsstörningsavgiften som det formellt heter, ska höjas för att ”möjliggöra en nyanserad bedömning med hänsyn till det aktuella företagets storlek”.  Den lägsta avgiften föreslås bli 10 000 (i dag 5 000 kronor).

I promemorian föreslår man att de förbud och ålägganden som KO i dag får besluta om inte ska vara beroende av näringsidkarens godkännande. KO ska också få möjlighet att verkställa beslut omedelbart.

Anledningen till de förslagna reglerna är att konsumentmarknaden vuxit kraftigt de senaste decennierna och att marknadsföringskampanjer kan få snabb spridning via digitala medier på kort tid.

I promemorian hänvisar finansdepartementet också till undersökningar som tyder på att svenska konsumenter har bristfälliga kunskaper om sina rättigheter. Konsumenterna tenderar också att överskatta sina kunskaper samtidigt som de har stor tillit till sina motparter och slarvar med att läsa villkoren i avtal.

Syftet med marknadsföringslagen är att motverka företags otillbörliga marknadsföring mot konsumenter eller mot andra företag.

Marknadsföring ska stämma överens med god marknadsföringssed. Marknadsföringen får heller inte vara aggressiv eller vilseledande.

Dokumentation

Tidigare förslag på området

KO bör ges en rätt att meddela direkt bindande förelägganden vid överträdelser av marknadsföringslagen vid telefonförsäljning. (SOU 2015:61).

Läs artikel på Altinget

KO ska vid överträdelser av regler om marknadsföring av bland annat alkohol få meddela direkt bindande förelägganden. (SOU 2013:50).

Länk till promemorian DS 2015:45



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00