Hemligt avtal i bilindustrin kan ha hindrat renare bilar

KORTNYTT. EU-kommissionen misstänker tyska bilproducenter för kartellbildning som har förhindrat utveckling och spridning av renare teknik.

Johanna Alskog

Har BMW, Daimler, Volkswagen, Audi och Porsche bildat kartell för att förhindra utvecklingen och spridningen av renare teknologi i diesel- och bensinbilar?

Det misstänker EU-kommissionen, skriver Altinget.dk. Därför har EU:s kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor, Margrethe Vestager, beslutat om en djupgående undersökning av frågan.

– Kommissionen ska efterforska om BMW, Daimler och VW-gruppen har enats om att inte konkurrera mot varandra i utvecklingen och spridningen av viktiga system, som minskar skadliga utsläpp av bensin och diesel från personbilar. Målet med denna teknik är att göra personbilar mindre skadliga för miljön. Om det har varit fråga om avtal, så har det hindrat konsumenterna från möjligheten att köpa mindre förorenande bilar, trots att teknologin var tillgänglig för producenterna, säger Margrethe Vesthager i ett pressmeddelande.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00