Hallå där Pär Kindlund (C) – varför gick ni emot folkomröstningen?

HALLÅ DÄR. Kommunfullmäktige i Malung-Sälens kommun går vidare med planerna på en vindkraftspark på Ripfjället – trots att en folkomröstning har sagt nej. Kommunstyrelsens vice ordförande Pär Kindlund förklarar varför.

Ren och vindkraft i norsk fjällmiljö.
Ren och vindkraft i norsk fjällmiljö.Foto: TT
Johanna Alskog

En majoritet av befolkningen i Malung-Sälens kommun är emot planerna på att bygga en vindkraftspark på Ripfjället, enligt en rådgivande folkomröstning förra året. I veckan beslutade kommunfullmäktige om att gå emot resultatet och ändå ge grönt ljus för vindkraftsprojektet.

Varför följer ni inte resultatet i folkomröstningen?

– Jag var emot att hålla en folkomröstning från början, jag anser att det här är en parlamentarisk fråga. Vi var två tredjedelar av kommunfullmäktige som var emot en folkomröstning, men den kom till för att man fick nog många underskrifter och stöd från en tredjedel av kommunfullmäktige, vilket räcker. Det blev inte bra från början kan man säga.

– En folkomröstning är rådgivande och vi vill göra det här. Även om vi förstår att en del blir upprörda, så anser vi att fördelarna överväger nackdelarna.

Fakta
Malung-Sälens kommun – dessa styr

Centern, Liberalerna och Socialdemokraterna utgör majoritet i kommunen.

Oppositionen var emot kommunfullmäktiges beslut.

Varför är det så viktigt att driva igenom vindkraftsbygget?

– Vi vill få en lokal produktion av elström i vår kommun. Det är en konkurrensfördel med fossilfri elproduktion.

Handlar motståndet om att det är vindkraft eller är det för att värna Ripfjället?

– Det är en nog en blandning. Men det här området är utmärkt för vindkraft i vår översiktplan, det är dessutom utpekat som riksintresse för vindkraft.

Beslutet i kommunfullmäktige innebär att ni inte använder det omdiskuterade kommunala vetot. Anser du att kommunerna fortsatt ska ha möjlighet att stoppa vindkraftsprojekt?

– Jag tror nog att kommunerna ska ha kvar vetorätten, men det är viktigt att man brukar den vettigt och klokt. Att man inte använder den för att obstruera, utan när man verkligen vill ha stopp på något.

Den politiska majoriteten kämpar för fossilfri elproduktion, men ni har också kämpat för en flygplats i Sälen. Hur går det ihop?

– Det kan så klart vän av ordning undra. Men det är helt enkelt så att vi ligger långt bort. Vi har ingen järnväg. Enda sättet att komma till Sälen är med privatbil. Vi vill ha människorna hit, därför anser vi att fördelarna överväger nackdelarna. Flyget genomgår dessutom en väldig utveckling. Även om fossilfritt flyg inte händer i år, så ligger det ändå i röret.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00