Hårdare regler vid slarvig kreditkontroll väntar

SNABBA PENGAR. Regeringen vill komma tillrätta med problemen kring snabblån. En utredare får nu ett och halvt år på sig ta fram regler för att stärka skyddet för konsumenter, skärpa kraven på långivare och hindra överskuldsättning.

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill skärpa kraven kring snabblån. Utredaren Johan Löfstrand får ett och halvt år på sig att ta fram nya regler.
Justitieminister Morgan Johansson (S) vill skärpa kraven kring snabblån. Utredaren Johan Löfstrand får ett och halvt år på sig att ta fram nya regler.
Per-Anders Sjögren

– Vi har sett en oroväckande utveckling och att allt fler dras in i en skuldsituation som de inte kan ta sig ur, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Altinget.

Vid torsdagens regeringssammanträde kommer därför regeringen att fatta beslut om en utredning som ska minska riskerna för att konsumenter erbjuds och beviljas lån som de inte kan betala tillbaka.

SMS-lån och andra typer av snabblån gäller ofta små belopp och är relativt lätta att teckna. Det har dock har varit kritiserade för påträngande marknadsföring, dålig kreditprövning och höga räntor.

Fler skuldsatta

En del insatser har gjort för att hindra detta, men utvecklingen med fler skuldsatta som hamnar hos kronofogden har fortsatt.

Enligt Morgan Johansson är en förklaring att företagen inte gör vad de ska när det gäller att kontrollera om kunden är kreditvärdig. Och de åtgärder som vidtagits bland annat med sanktionsavgifter från Konsumentverket, har inte räckt till.

– De har inte varit tillräckligt långtgående och har inte stävjat avarter av kreditgivning, säger Morgan Johansson.

Johan Löfstrand (S), vice ordförande i civilutskottet, ska nu utreda om det går att strama upp kraven.

– Ett grundläggande problem är att det finns aktörer där affärsidén inte är att låna ut pengar, utan affärsidén är att låna ut pengar som stannar i långvariga skulder och på så sätt får man en större del av kakan. De här oseriösa aktörerna måste regleras i mycket större utsträckning än vad som har gjort tidigare, säger Löfstrand till Altinget.

Nya sanktioner

En åtgärd som regeringen vill överväga är att införa en sanktionsregler om företagen inte gör en ordentlig kreditprövning av kunden. Den skulle kunna innebär att om ett företag brister i sin kreditprövning, och om en mer noggrann kontroll hade visat att konsument inte hade förmåga att betala tillbaka lånet, så ska kunden slippa att betala tillbaka hela eller delar av lånet. Enligt direktiven till utredaren finns en liknande regel i Frankrike och där kan banken bli av med räntan på lånet om de har brustit i sin kontroll.

I uppdraget ingår också att ta ställning till om ett tak ska införas för såväl räntan på lånet som dröjsmålsräntan och andra avgifter i samband med lånet.

Dessutom ska Johan Lövstrand granska om det går att sätta en begränsning på hur många gånger som ett snabblån kan förlängas. Ytterligare en uppgift är att granska om det ska införas krav på att snabblån ska bekräftas skriftligen för att bli giltiga.

”Ett sådant krav skulle bidra till att färre konsumenter ansöker om och beviljas impulsiva och förhastade lån”, skriver regeringen i direktiven till utredaren.

I uppdraget ingår också att granska reglerna kring marknadsföring och information om snabblån, bland annat för att dämpa en aggressiv marknadsföring av lånen.

 Johan Löfstrand ska redovisa sina slutsatser för regeringen senast den 30 september 2016.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00