Grön ungdoms nya språkrör: MP har varit ängsliga

Leon Mc Manus, 22, valdes på fredagskvällen till Grön ungdoms nya språkrör. Han vill att ungdomsförbundet ska bli ett hem för Sveriges progressiva vänster och att partiet ska tuffa till sig: ”Vi har varit rädda för att kritisera Socialdemokraterna och Vänsterpartiet”, säger han till Altinget.

”Jag välkomnar en eftervalsdebatt där vi rannsakar oss själva”, säger Leon Mc Manus som på fredagen valdes till nytt språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom.
”Jag välkomnar en eftervalsdebatt där vi rannsakar oss själva”, säger Leon Mc Manus som på fredagen valdes till nytt språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom.Foto: Grön ungdom, Henrik Montgomery/TT
Miranda Olsson

Valberedningen fick som de ville. Leon Mc Manus från Göteborg är Grön ungdoms nya språkrör.

En stor ära. Så beskriver han känslan av att få ta sig an uppdraget, när Altinget pratar med honom innan riksårsmötet.

Leon Mc Manus är 22 år, läser globala studier vid Göteborgs universitet och har arbetat som lärarvikarie.

Han tar nu över efter Aida Badeli som varit ungdomsförbundets språkrör sedan 2019. Under sina fyra år har Aida Badeli tagit förbundet till vänster i svensk politik, en utveckling som Leon Mc Manus, som ser sig själv som tydligt vänster, vill värna.

– Jag tror att det var helt rätt att vi gjorde en vänstersväng. Dels för att jag tycker att det är helt rätt politik för att bekämpa klassklyftor och stärka välfärden, men också för att våra väljare och våra potentiella väljare vill se den politiken.

Vänsterlutningen var också det som utmärkte Leon Mc Manus från motkandidaten, Erik Wahlström som i stället drog sig för att placera förbundet och partiet på höger-vänsterskalan och ville stärka partiets gröna identitet.

– Jag tycker också att klimatfrågan ska vara överordnad, men det finns en falsk bild av att det är ett nollsummespel. Vi behöver en krisinsikt i hela politiken, säger Leon Mc Manus som betonar att partiet även behöver kunna ta strid i den politik som är aktuell för stunden:

– Om det handlar om migration just då så tror jag inte att det är så effektivt att prata om biologisk mångfald. 

Altingets gratis nyhetsbrev

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.