Gränskontroll i ytterligare 20 dagar

MIGRATION. De tillfälliga gränskontrollerna ska förlängas med 20 dagar. Det beslutade regeringen på torsdagens regeringssammanträde. Tidigare i veckan har regeringen beslutat om obligatorisk ID-kontroll av passagerare på färjor.

Per-Anders Sjögren

Gränskontrollerna på Öresundsbron samt vid de färjor som trafikerar Danmark och Tyskland infördes i förra veckan och gäller i en första omgång till 21 november. Syftet med dem är att Sverige ska få bättre kontroll på strömmen av asylsökande. Kontrollerna kan förlängas med 20 dagar i taget om regeringen och myndigheterna gör bedömning att det krävs för ordning och säkerhet. Och regeringen anser att de kommer att behövas ytterligare en tid.

– Det beslutet som regeringen fattade om inre gränskontroll är ett bra beslut och jag ser framför mig att regeringen vid morgondagens sammanträde kommer att förlänga det beslutet i ytterligare 20 dagar, sade inrikesminister Anders Ygeman på onsdagskvällen.

Det beslutet som fattades på torsdagen innebär att de inre gränskontrollerna förlängs från den 22 november till och med den 11 december. Tidigare motiverades gränskontrollerna med att de behövs för att få ordning och reda i asylmottagningen. Under en presskonferens på torsdagen sade statsminister Stefan Löfven att det främst är terrorhotet som nu är motivet till att kontrollerna förlängs.

ID-kontroll

På ett extra regeringssammanträde i tisdags morse beslutade regeringen om en ny regel som innebär att rederierna blir skyldiga att kontrollera identiteten på passagerarna. Effekten blir att den som inte kan legitimera sig kommer att stoppas från att gå ombord på färjan. Reglerna, som innebär en ändring I en förordning om sjösäkerhet, träder i kraft den 21 november. Tanken är att detta ska leda till en förstärkt säkerhet på färjor och i hamnar, och underlätta identifieringen av dem som söker söker asyl i Sverige.

Bakgrunden är EU-krav på att rederierna ska upprätta passagerarlistor för att kunna kontrollera vem som finns ombord i händelse av en olycka. Enligt ändringen i sjösäkerhetsförordningen ska kravet på passagerarlistor kompletteras med ett krav på att kontrollera legitimationen. Det innebär även att ett rederi eller en befälhavare kan straffas i det fall ID-kontrollen inte sker.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00