Debatt

GAPF: Förbjud slöjor på barn

DEBATT. Vi kan inte fira den internationella kvinnodagen, för mycket arbete återstår. Ett förbud av slöja på barn är ett nödvändigt steg om vi skall leva upp till de jämställdhetsideal som vi har i vårt samhälle, skriver Sara Mohammad, grundare av GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime.

Foto: Ulla Andesong
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Sara Mohammad
Grundare av Riksorganisationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime)
Hedersdoktor vid Medicinska fakulteten vid Linköpings universitet

 

I 109 år har vi firat den internationella kvinnodagen. Ett från början socialistiskt påfund har vuxit till att bli en dag för att uppmärksamma jämställdhet i många av världens länder. Dock långt ifrån alla.

Bara början mot jämställdhet

De stora framsteg vi gjort i Sverige för ökad jämställdhet kan vi vara stolta över. Vi har bekämpat reaktionära krafter som motsatt sig kvinnlig rösträtt, kvinnliga präster, kvinnor på universitet och kvinnor i politiska församlingar på ett mycket framgångsrikt sätt.

Det är dock bara en liten början av strävan mot jämställdhet mellan könen. Över hela världen lever cirka 650 miljoner flickor och kvinnor som blivit bortgifta före 18 års ålder. Ytterligare uppskattningsvis miljontals flickor riskerar att giftas bort. Om den nuvarande trenden fortsätter kommer antalet flickor och kvinnor som gifts bort som barn uppgå till nästan 1 miljard år 2030 enligt FN.

"Förtryck mer omfattande idag"

De 17 år som gått sedan Fadime mördades av sin far har på det här området inga påvisbara framsteg.

Sara Mohammad.
Grundare av Riksorganisationen GAPF.

Miljoner flickor utsätts för hedersförtryck, dagligen fängslas kvinnor för att de vägrar bära slöja som är politisk islams primära verktyg för att objektifiera kvinnan som underställd mannen och som symboliserar kvinnan som mannens egendom.

Hedersförtrycket finns även i norden men det förringas och förnekas av kulturrelativister och identitetspolitik. De 17 år som gått sedan Fadime mördades av sin far har på det här området inga påvisbara framsteg. För flickor i Sverige är oskuldskontroller och förtryck mer omfattande i dag än då.

Hedersrelaterad brottslighet

I den Januariöverenskommelse som är grunden för den nya svenska regeringen finns i punkt 41 en text om att bekämpa hedersförtrycket. Utöver stärkta straff från 2022 står det att ”Inga offentliga medel ska utbetalas till föreningar eller religiösa samfund som genomför barnvigslar eller sanktionerar annan hedersrelaterad brottslighet”.

Förslaget är självklart välkommet. Vi skall alltså nu (2020) sluta med att ekonomiskt stödja föreningar eller religiösa samfund som sanktionerar hedersrelaterad brottslighet. Kan någon förklara varför vi från början stöttade den typen av föreningar?

Barnens rätt till religionsfrihet

Tänk om svenska regeringen, på den internationella kvinnodagen år 2019, skulle inleda en process där vårt mål är att förbjuda slöjor på barn. Barnens rätt till religionsfrihet och barnets rätt att inte utsättas för isolering och exkludering måste gå före flera tusen år gamla, religiösa och traditionella idéer.

EU:s regler om mänskliga rättigheter, FN:s barnkonvention och en traditionell europeisk värdegrund är fundamentet för varför ett förbud av slöja på barn är ett nödvändigt steg om vi skall leva upp till de jämställdhetsideal som vi har i vårt samhälle.

Ofantligt mycket återstår

Vi har utifrån vårt mål om ett jämställt samhälle fritt från hedersrelaterat våld och förtryck en mycket lång och svår väg att vandra när våra motståndare har makt, även i våra demokratiska partier.

Ur dessa perspektiv är internationella kvinnodagen ingen dag vi firar utan en dag när vi tydligt talar om hur ofantligt mycket som återstår att göra innan drömmen om ett jämställt samhälle kan bli verklighet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00