Fyra av tio danskar vill rösta om EU

EU. Ska Danmark följa i britternas fotspår och folkomrösta om landet ska vara kvar i EU? Ja, anser 38 procent av danskarna.

BRYSSEL. I EU-kvarteren rustar man sig för ett dramatisk toppmöte denna vecka som ska avgöra vad den brittiska premiärministern David Cameron kan få med sig hem för att stärka argumenten för ett fortsätt EU-medlemskap.

Samtidigt kan också en del danskar tänka sig att gå samma väg som britterna. Det visar en opinionsmätning som Norstat har gjort för Altingets räkning och där frågan gäller om danskarna, precis som britterna, ska tillfrågas om de vill vara fortsatta medlemmar i EU.

Fyra av tio vill rösta

Enligt mätningen svarar knappt hälften av danskarna att de inte är intresserade av att sätta Danmarks förhållande till EU på prov, medan 38 procent av befolkningen vill bli tillfrågade.

Även om det är en ansenlig mängd som skulle vilja rösta om relationen till EU, säger docent Derek Beach, vid statsvetenskapliga institutionen vid Århus Universitet, att resultatet inte kommer som någon överraskning.

Han påpekar att det finns en betydande andel av danskarna som vill att Danmark träder ut ur EU och får samma status som till exempel Norge, som är utanför, men fortfarande är en del av bland annat EU:s inre marknad.

– Det finns cirka 20 till 25 procent av väljarna som vill ha en annan anknytning till EU, säger Derek Beach, som forskar i EU-folkomröstningar och den danska allmänna opinionen när det gäller EU-frågor.

Läs hela artikeln och ta del av opinionsmätningen på Altinget.dk.  

Forrige artikel Inga fler jobb med utökade rut-tjänster Inga fler jobb med utökade rut-tjänster Næste artikel Sverige ställer sig bakom brittiska villkor Sverige ställer sig bakom brittiska villkor