Fridolin öppnar för kompromiss om tioårig skola

SKOLFORMER. Grundskoleutredningen vill göra förskoleklassens obligatorisk. Det vill inte Alliansen eller Sverigedemokraterna. Gustav Fridolin bjuder nu in oppositionen för att komma fram till en kompromiss.

Mattias Croneborg

Den långa trätan om förskoleklassens framtida utformning kan vara på väg att nå ett slut.  

– Utredningen kommer nu remitteras och när remissomgången är färdig avser regeringen bjuda in oppositionen till samtal om hur vi tillsammans kan gå vidare. Den här typen av förändringar i skolans organisation förtjänar samsyn för skolans bästa, kommenterar utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i ett pressmeddelande.

Utredaren Ann-Marie Begler, till vardags generaldirektör för Försäkringskassan, tidigare på Skolinspektionen, föreslår att dagens frivilliga förskoleklass blir obligatorisk för alla sexåringar.

Förskoleklassen ska bestå som den är i dag med minst 525 timmar undervisning under ett läsår. Huvudmannen ska även erbjuda kostnadsfria, näringsriktiga skolmåltider för elever i förskoleklass. Eleverna ska också ha rätt till kostnadsfri skolskjuts på samma villkor som grundskoleelever. Enskilda huvudmän, som är godkända för förskoleklass, ska med automatik få anordna obligatorisk förskoleklass.

Sexåringar ska även i fortsättningen, på vårdnadshavarnas önskemål, kunna få börja i grundskolans årskurs 1, men eleven ska till skillnad mot i dag ha skolplikt. Nytt blir därför att rektorn ska bedöma och fatta beslut om skolstart.

Om det finns särskilda skäl får barnet börja fullgöra sin skolplikt först vid 7 års ålder.

Stridsfråga

Förskoleklassen och dess roll när det blir tioårig obligatorisk skola har vållat politisk strid. Stridsfrågan är om förskoleklassen ska vara kvar eller inte. De borgerliga skolpolitikerna anser att utredningens förslag inte innebär någon större skillnad mot ordningen i dag med nioårig grundskola och en förskoleklass.

Gustav Fridolin har tidigare sagt att han ser det som att det blir en tioårig obligatorisk grundskola med det som utredningen nu föreslår, men av uttalandet att döma är han nu beredd att kompromissa med oppositionen.

Vänsterpartiets utbildningspolitiska talesperson Daniel Riazat vill precis som utredaren att förskoleklassen inte ska bli en del i grundskolan.

– Vi föredrar att ha förskoleklassen som egen skolform. Problemet annars är att det kan ses som grundskolan blir tioårig, och det vill vi inte, sade han i förra veckan till Altinget.

Läs hela artikeln på Altinget Utbildning.

 

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN - SOU

Vad händer nu?

Utredningen kommer nu att skickas ut på remiss till myndigheter och organisationer som för ge sina synpunkter på slutsatserna.

I dagsläget finns ingen majoritet i riksdagen för förslaget. Men regeringen vill diskutera med oppositionen.

Förslagen föreslås införas läsåret 2017/18.

Länk till utredningen "Mer tid för kunskap – förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola" SOU 2015:81


Nämnda personer

Gustav Fridolin

Svensk- och temalärare Stadsmissionens folkhögskola, rektor Cogitoakademin
Fil. kand i mellanösternkunskap (Stockholms uni., 2009), yrkesexamen som folkhögskolelärare (Linköpings uni., 2010)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00