Friare skolregler ska klara flyktingkris

UTBILDNING. Kravet på behöriga och legitimerade lärare bör luckras upp för att klara det ökade trycket av flyktingkrisen. Det är en av många åtgärder som krävs, enligt Sveriges kommuner och landstings vd Håkan Sörman.

Håkan Sörman, vd för Sveriges kommuner och landsting.
Håkan Sörman, vd för Sveriges kommuner och landsting.Foto: Foto: SKL

Många regelförändringar krävs för att kommuner och landsting ska klara flyktingsituationen och SKL efterfrågar mer flexibilitet i regelverket. Altinget summerar förslagen på utbildningsområdet så här lång, men SKL avser att uppdatera listan kontinuerligt om det dyker fler exempel på regler och lagar som försvårar situationen: 

  • Tillåta fjärrundervisning på entreprenad, det krävs för att möta den ojämna fördelningen mellan kommuner av lärare i modersmål och svenska som andraspråk.
  • Tydligt kommunicera att kravet på skola inom en månad är ett bör-krav och inte ett ska-krav. SKL påpekar också att Skolinspektionen måste förhålla sig till detta på ett rimligt sätt och inte tolka bör-krav som ska-krav. 
  • Pröva dispens från tidsgräns för kartläggning. Den 1 januari införs ett krav på att en nyanländ elevs kunskaper ska kartläggas och eleven ska placeras i rätt årskurs och undervisningsgrupp inom två månader. SKL anser att ambitionen är god, men att det inte är rätt tillfälle att införa strikta tidsgränser.
  • Tillåt undantag från krav på legitimerade och behöriga lärare.
  • Tillfälliga och flexibla lösningar för asylsökandes skolgång. Undantag från kraven på att omedelbart erbjuda asylsökande elever undervisning i alla ämnen och enligt gällande timplan.
  • Tillåt dispens från kravet på förskola inom fyra månader.
  • Uppdrag till Skolverket att ta fram en handbok för stöd till bedömning av betyg från länder varifrån det kommer stora flyktinggrupper. 
  • Tillåt avsteg från krav på standard i skollokaler, bland annat syftar SKL på kraven på takhöjd och luftkvalitet. 
  • Inför rätt att examinera på engelska. Många elever som kommer har en nästan fullständig gymnasieutbildning men måste börja om från början med språkintroduktion.
  • En jämnare fördelning av asylsökande och nyanlända. Staten ska se över hur fördelningstal för anläggningsboenden kan införas på kommunnivå och se hur fler boendelösningar bidrar till ett jämnare mottagande.

– Utöver dessa akuta regelförändringar måste det till genomgripande förändringar av systemet för asyl- och flyktingmottagandet. Systemet behöver bli långsiktigt hållbart. Kommuner och landsting måste få full ersättning från staten för sina kostnader. Nyanländas kompetens behöver tas tillvara bättre än i dag, säger SKL:s vd Håkan Sörman i en kommentar.

Dokumentation

Här finns listan i sin helhet. 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00