Fredrik Malm: Svensk miljöpolitik ett slagfält

Folkpartiets självständighet är dess styrka i miljöpolitiken, enligt partiets nya miljöpolitiska talesperson Fredrik Malm som kallar svensk miljöpolitik för ett slagfält.
– Det är viktigt att det finns ett parti inom borgerligheten som står fritt från intressebildningar och som också förmår att vara tydlig mot ägarintressen, säger han.

"Jag kände att jag ville bredda mig politiskt."&nbsp;Fredrik Malm är sedan i höstas&nbsp;Folkpartiets miljöpolitiska talesperson och ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.<br>
"Jag kände att jag ville bredda mig politiskt." Fredrik Malm är sedan i höstas Folkpartiets miljöpolitiska talesperson och ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.
Foto: Peter Knutsson/Folkpartiet
Johanna Alskog

"Ett fullständigt slagfält av intressen och viljor." Det är Fredrik Malms beskrivning av den svenska miljöpolitiken.
– Om man jobbar med utrikespolitik är det krig hela tiden. Här är det inte sådana krig, men det kan vara väldigt väldigt hårda motsättningar, säger Fredrik Malm och börjar lista upp konfliktområdena inom miljöpolitiken:

  • Licensjakten på varg
  • Synen på skatt på handelsgödsel
  • Synen på skogen; den biologiska mångfalden kontra avverkning
  • Klimatpolitiken
  • Energifrågorna och elproduktionen

– Det är ju genomgående. Jag är inte förvånad över att det finns konflikter, men jag är lite förvånad över att olika aktörer sitter längre nedgrävda i skyttegravarna än vad jag hade trott, säger han.
Fredrik Malm har tidigare varit utrikespolitisk talesperson i Folkpartiet, efter valet tog Birgitta Ohlsson över det uppdraget.

FP kan mer än kärnkraft

Han ger tre anledningar till att han gärna tog sig an uppdraget som miljöpolitisk talesperson.

– För det första är miljöfrågorna viktiga frågor som blir mer och mer centrala i politiken. Det andra är att det finns många globala beröringspunkter, utsläppen känner inte några gränser. Det tredje är att Folkpartiet har en i grund och botten ganska bra och väl utvecklad miljöpolitik. Däremot har vår miljöpolitik mycket blivit kopplad till kärnkraftsfrågan, säger han.

Fakta
Fredrik Malm om

– Vattenfalls tyska kolkraftsverksamhet
"Om Vattenfall bestämmer sig för att sälja det får de göra det. Att avveckla det är kapitalförstöring. Det vore helt orimligt att försvara det för våra skattebetalare. "

– att använda statlig skog som bytesmark vid skydd av värdefull natur
"Man har tidigare använt delar av Sveaskogs bestånd. Om det skulle komma en sådan fråga, är vi villiga att diskutera det."

– om regeringens planer att återinföra skatt på handelsgödsel 2016
"Folkpartiet vill se en skatt på kadmium."

– Kärnkraften är som Israel-Palestina i utrikesdebatten, den tränger undan väldigt mycket andra viktiga frågor. Jag ser inte som min uppgift att tona ner Folkpartiets tydlighet i kärnkraftsfrågan, men jag vill bredda vår miljöpolitik.

MP:s miljöpolitik nationalistisk

Hans företrädare på stolen som miljöpolitisk talesperson, Anita Brodén, sitter i dag i Naturskyddsföreningens styrelse. En förening som ofta anklagas från borgerligt håll för att vara nära sammankopplad med Miljöpartiets innersta korridorer. Men Brodéns uppdrag är inget bevis för att FP:s och MP:s miljöpolitik skulle stå varandra särskilt nära, enligt Malm.

– Min uppfattning är att MP i grund och botten är ett nationalistiskt parti i miljöfrågorna, säger han och tar som exempel partiets EU-skepsis, vurm för närodlat och uppfattning om att självförsörjning ska öka.

– Man är också väldigt skeptisk till att vi ska tillgodoräkna oss utsläppsreduceringar i andra länder. Jag anser att om Sverige åtar sig att göra utsläppsreduceringar måste vi kunna göra det i andra länder, fokus måste vara bästa möjliga miljönytta per krona.

Provinsiell miljöpolitik

Fredrik Malm anser att miljöpolitiken överlag brottas med en provinsialism som gör att de riktigt stora frågorna, till exempel hur Kina och USA ska komma med in i de globala klimatavtalen, kan hamna i skuggan.

– Den regering vi har nu tycker att allt ska göras i Sverige. Annars är det orättvist. Annars är vi inte tillräckligt ansvarsfulla.

Ett parti fritt från bindningar

Folkpartiet står ingen organisation, näring eller andra intressen nära, påpekar Fredrik Malm och syftar på bindningar som dem mellan Miljöpartiet och miljörörelsen, Centerpartiet och jordbruksnäringen och skogsbruket eller Moderaterna och andra ägarintressen. Det ger partiet en viktig roll i miljöpolitiken.

– Om man är ett borgerligt parti är man positiv till marknadsekonomi och äganderätt, men det viktigt att man förstår att miljön också har sitt pris. Man måste ibland kunna stå emot ägarintressen och kommersiella intressen, säger Fredrik Malm.

Nämnda personer

Fredrik Malm

Riksdagsledamot (L), ordförande i utbildningsutskottet, andre vice partiordförande, skolpolitisk talesperson
Statskunskap, historia och nationalekonomi (Stockholms uni. och Uppsala uni. 1999)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00