Frankrike ber EU-länder om hjälp i krig mot IS

EU. Frankrikes president begär stöd från övriga EU och vill därför aktivera de regler som finns i EU-fördraget och som kräver att andra länder hjälper ett land som utsätts för ett väpnat angrepp på sitt territorium.

BRYSSEL. Frankrikes president Francois Hollande, vill bruka en aldrig tidigare använd artikel i EU-fördragen för att begära stöd från andra EU-länder efter terroristattackerna ​​i Paris där minst 129 människor miste livet.

– Jag har bett försvarsministern i morgon att instruera sina europeiska motsvarigheter om deras ansvar i samband med artikel 42.7 i EG-fördraget, som säger att när ett land är under attack, så ska alla medlemsstater ge sitt stöd mot denna aggression, sade Hollande i ett tal i slottet i Versailles på måndagseftermiddagen.

– Fienden är inte bara Frankrikes fiende, det är en fiende till Europa, betonade presidenten.

Alla medel

Det är fortfarande oklart vad den franske presidenten förväntar sig av till de övriga EU-länderna. Men regelverket kräver att övriga medlemsstaterna ger ett land under attack stöd och bistånd ”med alla till buds stående medel”.  
 
EU:s utrikeschef, Federica Mogherini, räknar med att få större klarhet från den franska sidan under tisdagen då EU:s försvarsministrar möts i Bryssel.

– Jag kommer naturligtvis att diskutera det i en första omgång med den franska regeringen och i den andra omgången här i Bryssel, säger hon, men betonade samtidigt att artikeln som åberopas av Frankrike, inte syftar på EU:s institutioner, utan på medlemsstaternas hjälp till varandra.

Sätter press

Enligt EU-fördraget kan den så kallade solidaritetsklausulen aktivera EU:s system att använda alla former av stöd vid till terroristattacker. Men det är inte den artikeln som den franske presidenten har valt att använda. 

Hollandes uttalande kan tolkas som ett sätt att sätta press på andra europeiska regeringar att delta mer aktivt i kampen mot IS, Islamiska staten.

Franҫois Hollande satte också press på EU:s system för att anta en rad anti-terroriståtgärder som har varit på gång sedan attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i januari.

­– Det är av yttersta vikt att de krav som Frankrike har uttryckt en lång tid får ett snabbt europeisk genomförande. Jag tänker på kampen mot vapensmuggling, samordnade och systematiska kontroller vid gränserna och antagande inom ett år av det så kallade PNR-systemet, säger Hollande med hänvisning till det gemensamma europeiska passagerarregistret som ska göra det lättare att hålla reda på vem som kommer in och ut från unionen.

Dessa frågor kommer att behandlas på ett extrainkallat möte med ministerrådet för rättsliga och inrikes frågor som kommer att äga rum i Bryssel på fredag.

Dokumentation

Detta är artikel 42.7 i Lissabonfördraget

  • Om en medlemsstat skulle utsättas för ett väpnat angrepp på sitt territorium, är de övriga medlemsstaterna skyldiga att ge den medlemsstaten stöd och bistånd med alla till buds stående medel i enlighet med artikel 51 i Förenta nationernas stadga. Detta ska inte påverka den särskilda karaktären hos vissa medlemsstaters säkerhets- och försvarspolitik.
  • Åtagandena och samarbetet på detta område ska vara förenliga med åtagandena inom Nordatlantiska fördragsorganisationen, som för de stater som är medlemmar i denna också i fortsättningen ska utgöra grunden för deras kollektiva försvar och den instans som genomför det.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00