S – framtidspartiet som inte lockar unga

EFTERTANKE. Socialdemokraterna måste kunna formulera en politik som gör tydlig skillnad i folks vardag och uppfattas som relevant. Det är en slutsats från den grupp som har analyserat partiets valresultat. Dessutom måste Socialdemokraterna kunna attrahera unga väljare.

På fredagen presenterades Socialdemokraternas analys av förra årets riksdagsval. Trots att Stefan Löfven på valnatten utropade Socialdemokraterna till vinnare menar valanalysgruppen att partiet inte vann. Det enda partiet som gick framåt var Sverigedemokraterna – alla andra backade, konstaterade analysgruppens huvudsekreterare Jesper Bengtsson på en pressträff på fredagen.

– En seger men ändå inte, summerade Jesper Bengtsson valresultatet.

Reinfeldt satte agendan

Gruppen menar att det var Fredrik Reinfeldts kända ”öppna era hjärtan”-tal som kom att definiera valet och att migrationsfrågorna kom att dominera.

”Om någon hade hoppats att valet skulle handla om andra frågor blev öppna-era-hjärtan-talet en game changer” skriver man i analysen.

Trots det valde Socialdemokraterna att inte ta debatten med Sverigedemokraterna. På pressträffen sade Jesper Bengtsson att det var ”mer rätt” att inte ta debatten med SD, än att göra det på deras villkor. 

Unga väljer andra

Analysgruppen framhäver också att resultatet, trots att det är ett krisresultat, är bra. Gruppen menar att det är ett tecken på styrka att man lyckades få upp siffrorna från krisen 2010-2012.

Kriskommissionen som tillsattes efter valet 2010 utvecklade ett arbete som fick namnet Framtidspartiet. Analysgruppen menar att misslyckandet med att attrahera yngre väljare och väljare mitt i livet, som istället gick till rödgröna kollegerna Feministiskt initiativ och Miljöpartiet, är besvärande för ett parti som kallar sig Framtidspartiet.

”Varför inte därför”

I valanalysen har gruppen pratat med en representant för Arbeiderpartiet från Norge, som menade att Socialdemokraterna ska lägga om sitt sätt att tänka från därför till varför. Andemeningen är att sätta in politiska förslag i sitt sammanhang och förklara för väljarna på vilket sätt förslaget påverkar deras vardag.

För att vinna nästa val anser analysgruppen att Socialdemokraterna måste formulera en politik som tydligt gör skillnad i folks vardag. Kerstin Alnebratt menar att det bästa valarbetet också kan göras just nu i regeringskansliet och i politiska församlingar runtom i landet genom att visa att politiken gör skillnad.

Dokumentation

Valanalysen i sin helhet hittar du här.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00