FP vill göra det billigare att sälja bostad

ALMEDALEN. Alliansens egen flyttskatt ska bort, anser Folkpartiets Jan Björklund. Vi underskattade de negativa konsekvenserna, sade FP-ledaren när han avslutade årets Almedalsvecka.

Folkpartiets ledare Jan Björklund avslutade årets Almedalsvecka.<br>
Folkpartiets ledare Jan Björklund avslutade årets Almedalsvecka.
Foto: Foto: Marcus Johnson
Johanna Alskog

Folkpartiets Jan Björklund valde att använda partiets dag i Almedalen till självrannsakan. Alliansregeringens beslut om att år 2008 införa den så kallade flyttskatten blev inte bra, konstaterade Björklund vid en pressträff på Almedalsveckans sista dag.

– Där underskattade vi de negativa konsekvenserna, sade han om flyttskatten som infördes i samband med att fastighetsskatten togs bort och ersattes av den kommunala fastighetsavgiften.

Därför vill Björklund att beloppet för uppskovet på realisationsvinsten, för den som säljer sin permanentbostad och skaffar en annan, återigen ska vara fritt. Det vill säga att taket som infördes, i dag på 1,45 miljoner kronor, tas bort. Samtidigt ska också den årliga skatten på uppskovsbeloppet tas bort, cirka 0,5 procent.

– Det infördes ett tak och en ränta. Det blev väsentligt mycket dyrare att flytta. Det råder en rätt stor enighet om att det här har minskat rörligheten. Genom de här förslagen skulle man ganska snabbt åstadkomma en ökad rörlighet i det befintliga bostadsbeståndet, sade Björklund.

Staten kan inte tvinga folk att flytta, handlar om att hitta incitament.

Jan Björklund om att det behövs en ökad rörlighet i bostadsbeståndet

Åtgärden beräknas kosta 1,4 miljarder kronor per år, vilket är vad staten får in från den årliga avgiften på uppskovsbeloppet. Finansieringen ska Folkpartiet återkomma till i höst. Hur förslaget landar hos de borgerliga kamraterna återstår att se.

– Vad de andra tycker, vet jag inte i dag, sade Björklund som utlovar ett heltäckande bostadspolitiskt program från Folkpartiet i höst.

Nämnda personer

Jan Björklund

Sveriges ambassadör i Italien
Officer (Infanteriets officershögskola, 1985)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00