FP: Bah Kuhnke återinför politiska utnämningar

KULTUR. Bengt Eliasson (FP) vänder sig mot att kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) har sagt att regeringen ska bedriva politik genom utnämningsmakten.

Mattias Croneborg

– Det går inte att tolka på annat sätt än att kulturministern avser att återpolitisera utnämningsmakten, kommenterar han i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är en intervju med kulturminister i tidningen Arbetet där hon fick en fråga om regeringen var tandlös eftersom den förlorat budgetomröstningen och regerar i minoritet.

Tidningen citerar kulturministerns svar: ”Det är ett nytt läge i svensk politik, säger hon allvarligt. Men jag har utnämningsmakt, 400 personer (som ordförande och styrelser i Operan, Dramaten, statliga museerna och kulturrådet) under fyra år kan jag utse. Vi kommer att göra skillnad, vi har en annan politik.”

Det tolkar Bengt Eliasson (FP) som en ”återpolitisering av utnämningsmakten”. Han anser att alliansregeringen stod för en avpolitisering.

”Detta ledde till att den tidigare ordningen med starkt politiserade utnämningar till ledande statliga positioner övergavs till förmån för en öppnare rekryteringsprocess och bredare representation”, skriver han i en interpellation riktad till kulturministern.

Eliasson frågar Alice Bah Kuhnke på vilket sätt politiska överväganden kommer att ta sig uttryck vid utnämningar till statliga kulturmyndigheter och kulturinstitutioner.

Altinget har tidigare granskat hur många myndighetschefer som har politisk bakgrund. Både Alliansen och de rödgröna har tillsatt flest socialdemokrater.  


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00