Analys av 
Josefin Lingström

Förtroendet för Hallengren fortsatt stort – men arbetsbördan mycket större

Dagens skräll är inte att Hallengren och Shekarabi sitter kvar på socialdepartementet. Det är istället att de två inte blev tre när Andersson vill få upp frågorna högre på agendan.

Kungen tillsammans statsminister Magdalena Andersson och socialminister Lena Hallengren. 
Kungen tillsammans statsminister Magdalena Andersson och socialminister Lena Hallengren. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Josefin Lingström

Nu har nya statsminister Magdalena Andersson (S) presenterat sin nya, socialdemokratiska regering. Det är nio nya ansikten samtidigt som flera ministrar petas eller flyttas runt. Men på två departement har Andersson inte gjort några förändringar alls.

Två departement lämnas orörda

Ingen är förvånad över att försvarsminister Peter Hultqvist sitter kvar på sitt försvarsdepartement. Däremot fanns det gissningar om att det skulle förändras något på socialdepartementet. Men Andersson verkar nöjd med sina två ministrar på socialdepartementet. Lena Hallengren är kvar som socialminister och Ardalan Shekarabi är kvar som socialförsäkringsminister.

Det i sig är ingen skräll. Det är nog få som skulle tacka ja till de två ministerposterna med tio månader kvar till valet.

Pensionerna och sjukförsäkringen kommer sannolikt bli heta frågor i valet, där behöver Andersson någon driven som kan frågorna. Förtroendet finns för Shekarabi.

Unik mandatperiod

Hallengren å sin sida, sitter med en enorm portfölj från första början. Regionernas krisläge inom förlossningsvården har delvis också hamnat i Hallengrens knä. Samtidigt kräver riksdagen reformer om att barn som omhändertagits av socialtjänst ska få starkare rättigheter. Främst efter händelserna som ledde till lex Lilla hjärtat. Statens institutionsstyrelses (Sis) hem kritiseras också av både höger och vänster i riksdagen.

Genom att det var oppositionens budgetreservation som röstades igenom, kommer regeringen styra med en budget som innehåller en skatt för personer med funktionsnedsättningar. Det som i vardagligt tal kallas funkisskatten. 

Det gör också att Shekarabi och Hallengren kommer vara talespersoner i de frågor som Socialdemokraterna vill föra upp på agendan i valrörelsen.

Men denna mandatperiod har också innehållit händelser som ingen tidigare socialminister behövt navigera igenom: Pandemin. Hallengren har varit mitt i centrum mellan regionerna, Folkhälsomyndigheten, Sveriges kommuner och regioner (SKR), riksdagen och folket.

Sällan varit bara två

Om man tittar tillbaka så har det inte alltid varit bara två ministrar som fått dela på det stora socialdepartementet. Snarare tvärtom. Innan 2017 var det tre ministrar i Löfvens regering som delade på frågorna. Under regeringen Reinfeldt så var det också tre ministrar på departementet. Samma gällde under stora delar av Göran Perssons regeringstid.

Fokus i valrörelse

Socialdepartementet har ett tungt ok att bära. Men regeringen Andersson ska inte bara regera, utan också bedriva en valrörelse kommande tio månader. Andersson har både i sitt linjetal på Socialdemokraternas kongress och i sin regeringsförklaring, tydliggjort att ett av hennes fokusområden är att ta tillbaka makten över välfärden.

Det gör också att Shekarabi och Hallengren kommer vara talespersoner i de frågor som Socialdemokraterna vill föra upp på agendan i valrörelsen.

Så dagens skräll är inte att Hallengren och Shekarabi sitter kvar. Det är snarare att Andersson inte sätter en till minister på socialdepartementet. För även om förtroendet för Hallengren är stort, är arbetsbördan för henne och Socialdemokraterna på socialdepartementet ännu större.

Nämnda personer

Lena Hallengren

Gruppledare Socialdemokraterna
Lärare (Högskolan i Kalmar 1996)

Ardalan Shekarabi

Vice ordförande (S) justitieutskottet
jur. kand (Uppsala uni., 2007), doktorand i offentlig rätt (Uppsala uni., 2010-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00