Förtroenderas för Löfven

TILLIT. I Demoskops förtroendemätning för mars månad tappar Stefan Löfven 4 procentenheter jämfört med förra månaden. Detta innebär att Löfven går från att vara den partiledare med högst förtroende till att hamna på tredje plats.

Foto: Anders Wiklund TT/ Ritzau Scanpix
Axel Berggren

Sedan oktober har Löfven haft ett förtroende som legat på ungefär 40 procent men i marsmätningen landar han på 36 procent – samma siffra som han låg på kring valet. Detta är tillräckligt för att bli omsprungen av både Ebba Busch Thor och Jonas Sjöstedt. Förtroendelistan toppas av Kristdemokraternas Ebba Busch Thor som har ökat med sex procentenheter sedan i februari och ligger nu på 44 procent. 

– Nyckeln bakom Ebba Busch Thors stora förtroendelyft är att hon lyckas nå väljargrupper som tidigare har varit svåra att fånga samtidigt. SD-väljarna har generellt ett lågt förtroende för de andra partiledarna, men Busch Thor klarar nu att gå hem i den gruppen samtidigt som hon ändå behåller ett väldigt starkt förtroende bland sina egna väljare och bland Moderaterna, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop till Expressen. 

Tuffare ton mot Löfven

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt går upp på en andra plats, och har idag förtroende av 38 procent av väljarna. 

– För att vara en vänsterledare är han påfallande populär i rätt breda grupper. Under regeringsbildningen hade Jonas Sjöstedt en lite tuffare ton mot Stefan Löfven, och då lyfte faktiskt hans siffror bland M-, KD- och SD-väljare. Jag ska inte säga att de har stort förtroende för Jonas Sjöstedt, men på marginalen lyfte hans siffror där, och det har bidragit till att hans samlade siffror gått upp, säger Santesson. 

Förtroendet hos väljarna är lägst för Miljöpartiets båda språkrör. Isabella Lövin (MP) tappar kraftigt jämfört med föregående månad och har nu förtroende bland 15 procent av väljarna, en procent lägre än förtroendet för hennes avgående kollega Gustav Fridolin (MP). 

Läs också: KD - Sveriges fjärde största parti

Dokumentation

Siffran inom parentes är förändringen från föregående mätning av Demoskop. 

Ebba Busch Thor (KD): 44 procent (+6)

Jonas Sjöstedt (V): 38 procent (+4)

Stefan Löfven (S): 36 procent (–4)

Ulf Kristersson (M): 35 procent (+3)

Jimmie Åkesson (SD): 29 procent (+1)

Annie Lööf (C): 25 procent (–2)

Jan Björklund (L): 20 procent (+3)

Gustav Fridolin (MP): 16 procent (–1)

Isabella Lövin (MP): 15 procent (–6)


Nämnda personer

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00