Första hyresförhandlingarna klara – långt under Fastighetsägarnas krav

Den första avslutade hyresförhandlingen landade på 3,25 procent – långt under Fastighetsägarnas krav. Hyresgästföreningen frågar sig om krisen är så stor som Fastighetsägarna påstår och Fastighetsägarna konstaterar att trepartsöverenskommelsen inte var så tydlig som man trott. 

Fastighetsägarnas chefsekonom Tomas Ernhagen ser en viss risk för att förhandlingarna inte blir klara innan årsskiftet.
Fastighetsägarnas chefsekonom Tomas Ernhagen ser en viss risk för att förhandlingarna inte blir klara innan årsskiftet. Foto: Hyresgästföreningen, Fredrik Persson/TT, Fastighetsägarna
Axel Hyttnäs Telin

Den första hyresförhandlingen är klar mellan Hyresgästföreningen och Balder i Stockholm. Fastighetsbolaget, som inte är med i Fastighetsägarna, nöjer sig med en ökning på i genomsnitt 3,25 procent.

– Det är ju en förhandling och läget är lite speciellt både för hyresgästerna och oss. Men vi har landat i något som båda parter är nöjda med, säger Eva Jonasson, presskommunikatör på Balder, till Svenska Dagbladet.

Enligt honom hade det till och med behövts mer för att täcka kostnaderna, sett till den trepartsöverenskommelse och modell som Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges allmännytta har kommit överens om.

– Om vi använder den modell som vi har kommit överens om och tittar på kostnadsfaktorernas utveckling i år, så hade vi behövt höja hyrorna med 25–30 procent bara för att täcka kostnaderna, säger Ernhagen till Altinget.

Tomas Ernhagen jämför hyreshöjningen med de ännu högre ökningarna som villa- och bostadsägarna behöver betala.

– Det innebär att den modell vi nu har är en enorm försäkring för hyresgästskollektivet mot de extrema kostnadsökningarna, som drabbar de som äger sina bostäder. Den smällen får fastighetsägarna ta nu.