Förslag på nattstopp för alla vindkraftverk i södra Sverige

VINDKRAFT. För att ge fladdermöss ett bättre skydd bör det införas ett generellt stopp nattetid för vindkraftverk i södra Sverige, enligt en forskningsrapport från Naturvårdsverket och Energimyndighetens forskningsprogram Vindval.

Det bör införas ett generellt stopp nattetid för vindkraftverk i södra Sverige under perioden 15 juli till 15 september, det vill säga från solnedgång till soluppgång. Det är ett av förslagen i en rapport från forskningsprogrammet Vindval, ett forskningsprogram som är ett samarbete mellan Naturvårdsverket och Energimyndigheten.

Stoppkravet ska gälla när vindstyrkan är mindre än sex sekundmeter samtidigt som temperaturen överstiger 14 grader. I genomsnitt skulle det röra sig om cirka 10 nätter per år.

Undantag ska gälla vid kraftigt regn eller dimma, då fladdermössen inte är aktiva. Undantag ska ges, enligt förslaget, om det går att visa att de fladdermusarterna man främst är ute efter att skydda – större brunfladdermus och gråskimlig fladdermus – inte förekommer i området.

Även i norr bör en stoppreglering användas, men enbart där nordfladdermusen förekommer.

Forrige artikel 4 av 10 lärare jobbar utanför ordinarie arbetstid Næste artikel Bilder på offentliganställda blir hemliga
Reservationsfest om terrororganisationer

Reservationsfest om terrororganisationer

SPRETIGT. Reservationerna haglade när riksdagens justitieutskott behandlade regeringens proposition om särskilt straffansvar för den som har samröre med en terroristorganisation

"Låt 2020 bli det år då alla förstod vad omvårdnad är"

DEBATT. År 2020 har utsetts till Sjuksköterskans och barnmorskans år. Nu hoppas vi att omvårdnadsyrket får det erkännande och stöd det förtjänar. Det skriver Ami Hommel och Johanna Ulfvarson, Svensk sjuksköterskeförening.