Förslag om skärpta passregler inom kort

TERRORBEKÄMPNING. Allt fler politiker vill skärpa hanteringen av svenska pass för att hindra att de kommer på avvägar och används av kriminella. Och inom kort kommer också förslag om detta, enligt statsminister Stefan Löfven.

 - En utredning kommer att redovisa sitt arbete den 2 mars om precis detta, sade Löfven i riksdagen nyligen.

Bakgrunden är ett problem som har uppmärksammats under flera år: att flera tusen svenska pass är på avvägar och då kan missbrukas och användas av andra, bland annat av kriminella. I dag är det lätt att få ut ett nytt pass om det gamla anmäls som stulet eller borttappat. Det finns personer som flera gånger under kort tid uppgett att de har förlorat passet och därmed kan få ett nytt utfärdat.

Allt fler röster har höjts för att begränsa möjligheten få ut ett nytt pass. Inrikesminister Anders Ygeman (S) har flaggat för en skärpning och i dag skriver moderatledaren Anna Kinberg Batra och förra justitieministern Beatrice Ask (M) på DN-debatt att det behövs en bättre hantering av passen för att hindra terrorism.

I början av mars kommer också ett utredningsförslag om att strama upp rutinerna. Utredningen tillsattes av Alliansregeringen i slutet av mars förra året och den rödgröna regeringen ska gå vidare med planerna.

I uppdraget till utredaren ingår bland annat att titta på om det behövs mer noggranna utredningar om förlusten av passet. Den som vid upprepade tillfällen har blivit av med och ansökt om ett nytt pass ska förhöras av polis innan den nya ansökan beviljas. Dessutom ska det krävas en bättre kontroll av de fingeravtryck och andra så kallade biometriska uppgifter som finns i passen.

Forrige artikel Civilanställd får leda förundersökning Næste artikel Erfaren GD tar över Transportstyrelsen
Allmänna sammankomster med fler än 50 människor förbjuds

Allmänna sammankomster med fler än 50 människor förbjuds

BESLUT. Regeringen har efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten fattat beslut om att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Samtidigt uppmanar statsministern svenskar att tänka över resor och uppmanar till folkvett.