Debatt

Forskare: Ta bort hinder för cirkulär ekonomi

Vinsterna med en cirkulär ekonomi är stora, både ekonomiskt och miljömässigt, men implementeringen dröjer. Regeringen behöver förstå att cirkulär ekonomi följer samma regler som alla fungerande marknader. Därför behövs politiska beslut som river barriärer, skriver Jonas Grafström, doktor i nationalekonomi.

Även små hinder kan stoppa uppkomsten av en cirkulär ekonomi, skriver debattören.
Även små hinder kan stoppa uppkomsten av en cirkulär ekonomi, skriver debattören.Foto: Erlend Ekseth/Unsplash
Jonas Grafström
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Regeringen beslutade nyligen om en handlingsplan för en cirkulär omställning av Sverige. Det är lovvärt, men för att den cirkulära ekonomin också ska bli verklighet behöver äganderätt, rättsstat, näringsfrihet, konkurrens och prissignaler fungerar – precis som för vilken annan marknad som helst.

Sätta pris på miljön

I den vetenskapliga litteraturen finns åtminstone 114 definitioner av vad som är en cirkulär ekonomi. I grund och botten sätter en cirkulär ekonomi ett pris på alla delar av produktionen, så även restprodukter. Det är ett sätt att internalisera externaliteter, eller annorlunda uttryckt: sätta pris på miljön, inte bara de direkta effekterna i dag utan även påverkan på framtida generationer.

Barriärer att bryta

Även små hinder kan stoppa uppkomsten av en cirkulär ekonomi. I en ny forskningsartikel presenterar Siri Aasma och jag ett antal barriärer som måste brytas för att ekonomin ska kunna bli mer cirkulär, nämligen:

Se till att sätta ett pris på miljön och öppna upp marknaderna så följer entreprenörskap och innovationer.

Jonas Grafström
Doktor i nationalekonomi

  1. Institutionella barriärer
  2. Marknadsbarriärer
  3. Teknologibarriärer
  4. Kulturbarriärer

Institutionella barriärer

Goda institutioner är avgörande för en fungerande ekonomi. Dock kan även lagstiftning som har goda syften, exempelvis att förhindra avfallsprodukter från att dumpas eller hanteras på skadligt sätt, utgöra hinder för en cirkulär ekonomi. Exempelvis uppstod 1992 års Baselkonvention om transporter av farligt avfall mellan länder som ett svar på att farligt avfall dumpades i utvecklingsländer.

Marknadsbarriärer

När äganderätten är begränsad finns det barriärer för en marknad att uppstå. Om exempelvis en statlig eller kommunal aktör har monopol på att samla in vissa former av avfall uppstår ingen konkurrens och andra aktörer utvecklar inga nya cirkulära affärsmodeller eller investeringar i nya teknologier. Med näringsfrihet skulle läget vara ett annat. Ett företag kan inte alltid vara cirkulärt själv utan det krävs samarbete mellan flera aktörer för att göra ekonomin cirkulär.

Teknologibarriärer

För ett årtionde sedan var informationsproblem betungande, i dag är informationsproblem en teknologisk barriär som håller på att brytas ner. Utvecklingen av informationsteknik underlättar för företag att hitta en köpare av restprodukter även när kunden inte är geografiskt i närheten. I den framtida cirkulära ekonomin kommer vi förmodligen se digitala plattformar som Blocket för restavfall eller materialbanker.

Kulturbarriärer

Minst tre kategorier av kulturella barriärer för en cirkulär ekonomi finns. Motstånd inom företag, brist på konsumentmedvetenhet och svagt samarbete mellan företag. Exempel är motstånd från chefer, cirkulära initiativ som är isolerade från huvudverksamheten och lågt engagemang i ledningen.

Öppna upp marknaderna

Den cirkulära ekonomin är en möjlighet för Sverige och svensk industri. Det förutsätter tydliga äganderätter och fungerande marknader. Se till att sätta ett pris på miljön och öppna upp marknaderna så följer entreprenörskap och innovationer.

Nämnda personer

Jonas Grafström

Forskare Ratio
fil. dr. nationalekonomi (Luleå tekniska uni. 2017)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00