Före detta universitetsrektor död

DÖDSFALL. Inge Jonsson, tidigare rektor vid Stockholms universitet, har avlidit 91 år gammal.

Inge Jonsson var litteraturvetare och disputerade 1961 vid Stockholms universitet på en avhandling om Emanuel Swedenborg.

Han fortsatte att verka vid universitet och blev 1973 professor. 1978-84 var han dekanus vid den historisk-filosofiska fakulteten, för att därefter jobba som prorektor 1984-88.

1988 tog han över som rektor vid Stockholms universitet.

"Inges överflödande rika mått av kunskap, hans uttrycksmässiga pregnans och hans stora generositet har tjänat som inspiration för många. Stockholms universitet minns honom med glädje och tacksamhet.", skriver Stockholms universitets nuvarande rektor Astrid Söderbergh Widding på sin blogg.

Många uppdrag

Vid sidan av arbetet på Stockholms universitet var Inge Jonsson också ledamot i flera olika akademier. Bland annat Vitterhetsakademien, Krigsvetenskapsakademien, Vetenskapsakademien, Samfundet de nio och Academia Europaea.

Inge Jonsson blev 91 år gammal.

Forrige artikel Ex-minister blir samordnare för Agenda 2030 Ex-minister blir samordnare för Agenda 2030 Næste artikel Överblick: V satsar stort och SD kritiseras för public service-utspel Överblick: V satsar stort och SD kritiseras för public service-utspel
Dyrare hämtkaffe med ny take away-skatt

Dyrare hämtkaffe med ny take away-skatt

ENGÅNGSSKATT. För att minska nedskräpningen ska en kaffe i engångsmugg bli fem kronor dyrare och en förpackning för livsmedel sju kronor dyrare, enligt ett nytt skatteförslag. Men näringslivets representant i utredningens expertgrupp, skattejuristen Robert Lönn, anser att ett pantsystem vore bättre.