Förbud mot kontanter ska stoppa kopparstöld

BROTT. Det ska vara förbjudet att använda kontanter i handeln med metallskrot, föreslår en utredare. Målet är att hindra metallstölder och underlätta polisens utredningar. Kopparstölder orsakar samhället stora kostnader varje år.

Per-Anders Sjögren

I takt med stigande priser på metall har också stölderna blivit vanligare – inte minst av koppar.  Brotten drabbar bland annat byggarbetsplatser, kyrkor och även den svenska järnvägen där stölder av kopparkabel leder till stopp i trafiken och mångmiljonkostnader.

Stöldgodset säjs inte sällan på skrotfirmor i närheten av brottsplatsen. En del av företagen i skrotbranschen har infört ett frivilligt förbud mot att använda kontanter och checkar och i stället sker betalning mot faktura eller via säljarens konto. Men kontantaffärer förekommer ändå –  inte minst när det gäller köp av stöldgods.

Betalningar ska bli spårbara

Den förra regeringen tillsatte en utredning för att komma till rätta med problemen och nu föreslår utredaren och tidigare justitierådet Annika Brickman ett förbud mot att använda kontanter, checkar eller postväxlar som betalning vid handel med metallskrot i näringsverksamhet. Om ersättningen för metallskrotet sätts in på ett konto ökar polisens möjlighet att utreda stölder och spåra både köpare och säljare.

Ett kontantförbud kan också bidra till att potentiella metalltjuvar avhåller sig samt att färre skrothandlare köper in stulen metall. Därmed kan antalet metallstölder minska, enligt utredaren.

 

Sanktionsavgift

De företagare som bryter mot kontantförbudet ska drabbas av en sanktionsavgift på 20 000 kronor och företag i skotbranschen ska i framtiden anmäla sin verksamhet till Skatteverket.  Enligt utredaren kan de nya reglerna träda i kraft den 1 januari 2016.

Ett annat förslag från utredaren är att lagen om handel med begagnade varor ska upphävas. Skälet är att lagen, som kom till för att hindra handeln med stöldgods, inte är anpassad till hur dagens handel ser ut.  Lagen ger inte heller polisen så mycket hjälp för att utreda brotten, och om lagen slopas kan polisens resurser användas effektivare i jakten på stöldgods.

 

Dokumentation

Metallstölder

Stölderna av metall har ökat sedan mitten av 1990-talet och skälet är att världsmarknadspriset har gått upp.

De flesta stölderna sker i Västra Götaland och i Skåne, där det också finns flest skrothandlare. Stölderna omfattar allt från enstaka koppargrytor till avancerade tillgrepp av flera ton metall vid ett och samma tillfälle.

Koppar är den metall som stjäls mest, därefter följer aluminium och rostfritt stål.

De flesta tillgreppen sker på skrotgårdar, byggarbetsplatser men också kyrkor utsätts för metallstölder.

Järnvägen är också utsatt och Trafikverket beräknat att minst 232 stölder från järnvägsnätet ägde rum under januari – september 2012, en kraftig ökning jämfört med motsvarande period 2006-2007 då det begicks minst 72 kopparstölder.

Värdet av stöldgodset varierar mellan noll och ett par hundra tusen kronor. De största förlusterna gäller i stället kostnader för reparationer och andra följdkostnader som drabbar samhället, som strömavbrott.

Trafikverket har beräknat att man drabbas av en årlig kostnad på 120 miljoner kronor på grund av kopparstölder från järnvägen. Men samhällets kostnader för trafikstörningar kan vara mycket högre. En stöld av kopparkabel på södra stambanan våren 2012 orsakade strömavbrott, inställda tåg och förseningar där verket uppskattar den totala kostnaden för samhället till 150 miljoner kronor.

Källa: SOU 2014:72

 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00