För tidigt att bjuda upp till dans

NÖJE. Riksdagen vill avskaffa det så kallade danstillståndet och uppmanar regeringen att gå vidare med frågan. Men så sent som i december förra året sade ansvarig minister nej till att riva upp kravet på tillstånd för dans.

Per-Anders Sjögren

Enligt ordningslagen krävs det tillstånd från polisen för att anordna en offentlig danstillställning. Skälet är att det behovs för ordning och säkerhet. Men om en krog utan danstillstånd ertappas med att låta gästerna göra några moves till musiken, kan ägaren få böta eller i värsta fall tillbringa en tid i fängelse.

Detta har av många upplevts som byråkratiskt och allt för nitiskt. Åtskilliga motioner har lagts i riksdagen för att ändra på detta, hittills utan framgång. Men nu har en enig riksdag beslutat att uppmana regeringen att se över om danstillståndet kan slopas.

Byråkrati  

De tidigare argumenten mot att avskaffa kravet på danstillstånd, att det behövs för ordning och säkerhet, uppväger inte den administration som detta innebär för den enskilda anordnaren och för polisen, anser riksdagen.

Men det är inget beslut om att faktiskt avskaffa danstillståndet vid ett visst datum. Det är ytterligare ett i raden av tillkännagivanden, en uppmaning till regeringen att vidta en åtgärd, exempelvis att utreda en fråga eller ta fram ett lagförslag. Utgångspunkten är att regeringen ska följa riksdagens beslut, men det kan finnas skäl till att inte göra det och då ska saken redovisas.

Och uppenbarligen har riksdagen och regeringen olika syn på vad som väger tyngst. För fyra månader sedan, den 8 december 2015, gav inrikesminister Anders Ygeman ett besked om danstillstånd på krogar.

Ordning väger tyngre

Som svar på en skriftlig fråga svarade han att de byråkratiska bördorna kan minska om tillståndet slopas, men det finns andra aspekter som väger tyngre – ordning och säkerhet.

”Jag avser därför inte att nu vidta några åtgärder i frågan”, skrev Ygeman i sitt svar på frågan från riksdagsledamoten Tina Ghasemi (M).

Genom krav på tillstånd får Polismyndigheten kännedom om en tillställning och kan ställa villkor exempelvis hur många som får vistas i lokalen, hur många ordningsvakter som behövs och hur brandskyddet ska vara ordnat. Polisen kan även förbjuda och ställa in och upplösa en tillställning med stöd av ordningslagen, argumenterade Ygeman då.

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN-RIKSDAGSBESLUT

Regeringen ska nu ta ställning till hur den ska gå vidare med riksdagens uppmaning. Utgångspunkten är att regeringen ska följa riksdagens beslut, men det kan finnas skäl till att inte göra det och då ska skälen redovisas.

 Justitieutskottets betänkande 2015/16:JuU20

 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00