Folkhälsomyndigheten: Pensionärer bör ej vallfärda till Mecka

SMITTSKYDD. Barn under 12 år och personer som har fyllt 65 år bör undvika den muslimska vallfärden till Mecka i Saudiarabien, hajj. Så lyder rekommendationen från Folkhälsomyndigheten.

Under en knapp veckas tid vallfärdar nästan två miljoner pilgrimer till Mecka i Saudiarabien. Från Sverige brukar ungefär 2000 personer delta.

Många människor som samlas innebär en förhöjd risk för att sjukdomar sprids, konstaterar Folkhälsomyndigheten som nu informerar om de hälsoråd som de saudiska myndigheterna har satt samman. Hälsoråd som publiceras i samarbete med Världshälsoorganisationen WHO.

Saudiarabiens hälsoministerium rekommenderar bland annat att vissa grupper avstår från hajj, däribland barn under 12 år, äldre över 65 år, gravida och personer med nedsatt immunförsvar.

Hälsoråden från Saudiarabien gäller bland annat vaccin (intyg på vaccination mot epidemisk hjärnhinneinflammation orsakad av meningokocker är ett krav), vikten av att dricka ordentligt, skydda sig mot solen, undvika närkontakt med djur, i synnerhet kameler, samt undvika opastöriserad kamelmjölk.

Forrige artikel Regeringen fördubblar ersättningen till totalförsvarspliktiga Næste artikel Drygt två miljarder till polisen
Reservationsfest om terrororganisationer

Reservationsfest om terrororganisationer

SPRETIGT. Reservationerna haglade när riksdagens justitieutskott behandlade regeringens proposition om särskilt straffansvar för den som har samröre med en terroristorganisation

"Låt 2020 bli det år då alla förstod vad omvårdnad är"

DEBATT. År 2020 har utsetts till Sjuksköterskans och barnmorskans år. Nu hoppas vi att omvårdnadsyrket får det erkännande och stöd det förtjänar. Det skriver Ami Hommel och Johanna Ulfvarson, Svensk sjuksköterskeförening.