Fler söker till yrkesprogram på gymnasiet

KORTNYTT. Antalet förstahandssökande till yrkesprogram på gymnasieskolan har ökat jämfört med föregående år. 

Antalet förstahandssökande till yrkesprogram på gymnasiet har ökat med 5 450 sökande, cirka 5 procent, jämfört med föregående år, det meddelar Skolverket i ett pressmeddelande. Bland de elever som sökte till ett nationellt gymnasieprogram valde 37,1 procent ett yrkesprogram i första hand och 62,9 procent valde ett högskoleförberedande program. 

Bland yrkesprogrammen är barn- och fritidsprogrammet det som ökat mest. Även vård och omsorgsprogrammet har haft fler sökande. 

- Det är glädjande att intresset för att söka yrkesprogram ökar även om man hade önskat en större ökning. Det finns ett stort behov på arbetsmarknaden av den kompetens som elever har med sig från yrkesprogrammen, säger Thomas Rotter, enhetschef på Skolverket.

Statistiken visar även att naturvetenskapsprogrammet ökar mest av de högskoleförberedande programmen

Forrige artikel Länsstyrelsen stoppar Vellinges tiggeriförbud Næste artikel Moderaterna störst bland studenter
Greenpeace: Viktiga steg kvar när Linde ska skydda världshaven

Greenpeace: Viktiga steg kvar när Linde ska skydda världshaven

DEBATT. Internationella samarbetsorgan har visat sig totalt odugliga för att uppnå ett tillräckligt skydd för havsmiljö. Ann Linde (S) måste nu se till att Sverige stödjer ett starkt havsavtal som leder till ett nytt kraftfullt FN-organ, skriver Dima Litvinov från Greenpeace.