Fler länder i samarbete om trafikbrott

TRAFIK. Ytterligare tre EU-länder ska ingå i unionens arbete för att spåra trafikbrottslingar. Men för svensk del krävs bara några mindre ändringar.

Bakgrunden är att EU-domstolen ogiltigförklarat ett tidigare direktiv om samarbete kring trafikbrott och då måste Storbritannien, Irland och Danmark delta i samarbetet inom två år. Direktivet byggde på fel EU-juridisk grund – reglerna för polissamarbete i stället för reglerna för transportpolitiken. De tre länderna har, till skillnad från det rättsliga samarbete, inget undantag från att delta i samarbetet om transportfrågor.

EU-reglerna, CBE-direktivet, innebär att medlemsländerna ska byta information ur trafikregistren så att det går att få tag i den som brutit mot vissa trafikregler i ett annat land. Sverige har infört det ursprungliga direktivet och EU:s nya juridiska vägval leder inte till några större ändringar. Riksdagen har nu godkänt de ändringarna som gäller de lagar som reglerar internationellt polissamarbete. Förändringarna träder i kraft ska träda i den 1 januari 2016.

 

 

Forrige artikel Vårdnadsbidraget försvinner i februari Næste artikel Nej till ny utredning om Kriminalvården
Överblick: Wallström KU-anmäls och brittiskt val kan bli rysare

Överblick: Wallström KU-anmäls och brittiskt val kan bli rysare

ÖVERBLICK. Med anledning av turerna kring Sveriges tidigare kinaambassadör anmäler Vänsterpartiet förra utrikesministern. Eskil Erlandsson frias från anklagelser om sexuellt ofredande och Labour knappar in på Tories inför ödesvalet i Storbritannien.