Fler kan få fotboja – förslag nästa år

FÖRFÖLJARE. Kraven för att använda fotboja vid ett kontaktförbud kan vara för höga. Justitieminister Morgan Johansson har nu gett en utredare i uppdrag att granska frågan och slutsatserna väntas i början av nästa år.

<br>Justitieminister Morgan Johansson (S).<br>

Justitieminister Morgan Johansson (S).
Per-Anders Sjögren

Elektronisk övervakning med fotboja kan användas när någon har brutit mot ett kontaktförbud och har fortsatt att förfölja och hota en annan person. Men regeln, som infördes den 1 oktober 2011, har använts i mycket få fall. För ett år sedan uppmanades regeringen av en enig riksdag att utreda om kraven är för höga för att använda fotboja vid ett så kallat särskilt utvidgat kontaktförbud.

Skydda brottsoffer

Justitieministern har tidigare sagt att det är viktigt att skapa ett starkare skydd för brottsoffer och andra som utsättas för trakasserier, och att frågan ska utredas. Och i förra veckan gav Morgan Johansson en utredare i uppdrag att se över förutsättningarna för att övervaka ett kontaktförbud elektroniskt. Det handlar om att ta ställning till om reglerna är ändamålsenliga eller om det finns skäl att ändra dem.

”Om utredaren bedömer att det finns behov av att kunna använda elektronisk övervakning i fler situationer än vad som medges enligt nuvarande reglering ska utredaren lämna förslag till nödvändiga författningsändringar. Uppdraget ska redovisas senast den 17 januari 2017”, skriver Johansson i ett svar på en fråga från riksdagsledamoten Pia Hallström (M).

Utredare blir tillsynschefen vid Åklagarmyndigheten Per Lindqvist.

Sparsam användning

Enligt dagens krav får ett särskilt utvidgat kontaktförbud användas endast om skälen för det väger väsentligt tyngre än den inskränkning i rörelsefriheten som förbudet innebär för den som ska bära fotbojan. En tidigare utvärdering som Brottsförebyggande rådet visar att fotboja använts endast vid två tillfällen från oktober 2011 fram till årsskiftet 2014/2015.

En av förklaringarna till att fotboja inte har använts mer är att det inte har varit praktiskt möjligt –  de GPS-sändare som krävs fanns på plats först långt efter det att nya reglerna trädde i kraft.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00