Fler häktas för vapenbrott

KORTNYTT. Det har skett en kraftig ökning av antalet häktade sedan straffen för vapenbrott skärptes vid årsskiftet. 

Mellan januari och maj i år häktades 148 personer misstänkta för vapenbrott, grovt eller synnerligen grovt vapenbrott, enligt statistik från polisens utredningssystem Durtvå. 2017 var motsvarande siffra 29 personer.

De nya vapenlagarna som trädde i kraft den 1 januari 2018 innebär att minimistraffet för grovt vapenbrott är 2 år i stället för som tidigare 1 år.

– De skärpta straffen gör att polisen i större utsträckning än tidigare kan fokusera på vapenbrott. I fall där patrullerna tidigare letade efter till exempel narkotika letar vi nu i stället efter vapen, säger Johan Gustafson, kriminalinspektör vid utvecklingscentrum Stockholm på polisens Nationella operativa avdelning, Noa, till Polismyndigheten. 

Läs också: Regeringen föreslår skärpta straff för grova brott

Forrige artikel Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad Næste artikel Så mycket skänker Benny Andersson till partiet
Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

REGERING. Sveriges nya regering består av 23 ministrar, fem från Miljöpartiet och 18 från Socialdemokraterna. Det är lika många statsråd som i förra regeringen. Könsfördelningen är 12 kvinnor och elva män, vilket också är oförändrat jämfört med förra regeringen. Miljöpartiet får en minister mindre, Socialdemokraterna en mer.