Fler förhör för civilanställd

RÄTTSVÄSEN. Civilanställda utredare vid polisen och Ekobrottsmyndigheten får större befogenheter, bland annat ska de få hålla fler förhör.

Per-Anders Sjögren

Det blir effekten av den lagändring som justitieutskottet har ställt sig bakom och som bygger på ett förslag som den borgerliga regeringen lade fram i våras.

Ett skäl till förändringen är att det är mer effektivt om myndigheterna får använda civilanställd personal för uppgifter som i dag bara får utföras av poliser. Redan i dag kan civilanställda hålla förhör, nu utökas detta så att de får förhöra personer som har varit anhållna i sin frånvaro.

En annan förändring är att bilinspektörer inom den blivande Polismyndigheten ska får ytterligare befogenheter. Inspektörerna får bland annat rätt att besluta om överlastavgifter, ta hand om ett fordons registreringsskyltar och även gå in i ett fordon för att kontrollera alkolås.

Den 26 november ska riksdagen enligt planerna fatta beslut om förändringen och de nya reglerna kan då träda i kraft i början av januari 2015.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00