Fler förföljare ska bära fotboja

BROTT. Kraven för att använda fotboja vid ett kontaktförbud kan vara för höga. Därför vill riksdagen att regeringen utreder frågan.

Per-Anders Sjögren

Elektronisk övervakning med fotboja kan sedan 1 oktober 2011 användas när någon har brutit mot ett kontaktförbud och har fortsatt att förfölja och hota en annan person. Den utvärdering som Brottsförebyggande rådet, Brå, har gjort av reglerna visar dock att fotboja har använts bara vid två tillfällen vid den strängaste formen av kontaktförbud, särskilt utvidgat kontaktförbud.

En förklaring kan vara att den teknik som krävs för fotbojan inte har funnits tillgängliga under långa perioder. Fram till och med oktober 2014 hade tekniken varit på plats i 14 av de 37 månader som
förflutit sedan lagen trädde i kraft, enligt Brå.  

Men det är bara en del av förklaringen och det finns skäl att anta att kraven för att få använda elektronisk övervakningen är för höga, anser en enig riksdag och ställde sig bakom en motion från de fyra allianspartierna. Regeringen uppmanas nu att utreda frågan för att se om kraven ska ändras.

– Elektronisk fotboja ska kunna användas i fler fall av kontaktförbud. Det är ett sätt att säkerställa att kontaktförbudet efterlevs, och det är en åtgärd som ökar tryggheten för brottsoffren, sade Pia Hallström (M) i debatten före beslutet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00